Президентът Румен Радев проведе е обсъдил санкциите по Глобалния закон „Магнитски“ срещу български физически лица и компании в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, съобщават от пресцентъра на президентството.

Разговорът е бил проведен по инициатива на Антъни Блинкен и на него са били обсъдени други теми, сред които стратегическото партньорство между България и САЩ,  сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната, възстановяването след пандемията от коронавирус, както и европейската интеграция на Република Северна Македония.

Президентът Радев е определил наложените санкции по Глобалния закон „Магнитски“ като силен знак в подкрепа на стремежа на българските граждани за утвърждаване на демокрацията, справедливостта и прозрачността. Това е принос на САЩ в борбата с корупцията, както и за укрепване на демокрацията и насърчаване на потенциала на българската икономика – това е коментирал от своя страна Антъни Блинкен, съобщават от пресцентъра на президента.

Румен Радев е оцени високо двустранното партньорство в отбраната и е призовал за увеличаване и на индустриалното сътрудничество в тази сфера. Подчертано е било дългогодишното партньорство в модернизацията на Българската армия, включително чрез въвеждането на модели на съвременно военно обучение. Антъни Блинкен открои и приноса на страната ни по отношение на стратегия НАТО 2030.

Обсъдена е била и европейската перспектива на Албания и Република Северна Македония, като Антъни Блинкен е изразил очакване за ускоряване на процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка. От президентството подчертават, че има обща позиция, че това е в интерес на стабилността и сигурността не само на региона, но и на Европа.

Държавният ни глава е припомнил последователната ни подкрепа за членството на Република Северна Македония и призова за постигането на устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения, както и за стриктното спазване на Копенхагенските критерии за членство, което ще ускори и процеса по приемането на преговорна рамка от ЕС за югозападната ни съседка, съобщават от президентството.

  • ВАС няма да разгледа жалбата на „Българско лято“ срещу списъка „Магнитски“
  • Джейхан Ибрямов: Делян Пеевски няма никакво влияние върху ДПС
  • Прокуратурата иска от САЩ още информация за санкциите по „Магнитски“
  • Още лица и фирми под ударите на закона „Магнитски“ (ОБЗОР)
  • МФ: Още 21 души у нас може да попаднат под US санкции
  • БНБ: Банките блокират и запорират сметки на санкционирани по „Магнитски“
  • Санкциите по „Магнитски“: Мерките на държавата след разширения списък от фирми
  • Василев за списъка „Магнитски“: Следващият парламент може да попълни законодателството
  • Това са фирмите под контрола на Пеевски и Божков (СПИСЪК)
  • Димо Гяуров: Служебният кабинет се опитва да предпази стопански субекти от санкциите на САЩ

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!