Въпросът за историята е чувствителен и ние подхождаме с разбиране и уважение, но не трябва да има предразсъдъци и комплекси към за разширяването на ЕС. Това заяви президентът на Португалия Марсело Ребело де Соуза не пресконференция след срещата си с държавния глава на България Румен Радев. 

„Знаем, че има европейски държави, които по причини, които ние уважаваме, имат различни гледни точки относно въпроса са Северна Македония. Португалия има принципна позиция по въпроса. Ние не искаме да подхождаме с предразсъдък към разширяването на ЕС. Самите ние не сме основатели, а сме влезли чрез разширяване. Смятаме, че тези процеси са сложни и предполагат индивидуални кандидатури, конкретни народи, конкретни икономики и общества. Няма два еднакви европееца. Богатството на Европа е в нейното разнообразие. Затова има различни етапи на разширяването“, каза Ребело де Соуза.

Президентът на Португалия отбеляза, че разширяването на ЕС към Западните Балкани е чувствителен въпрос за много държави.

„Не е чувствителен само за страните, които са държави членки на ЕС, но и за държави, които са извън ЕС, но искат да влязат в него. Онова, което има най-голямо значение, е да се отворят пътеки, чрез които да се преодолеят различията. Може да има различни гледни точки в рамките на ЕС и извън него, но португалската позиция е за постоянен диалог, разбирателство и вникване в чуждите проблеми. Да няма никакъв вид предразсъдъци и комплекси относно разширяването на ЕС. Да се следи с интерес и внимание онова, което ни казват нашите приятели в ЕС, които познават по-добре района. Онова, което ни казват съседните на региона държави членки на ЕС. Следим темата много внимателно и с възхищение за усилията за диалог, които се полагат от България и нейния съсед Северна Македония“, посочи португалският президент.

„Искаме да помогнем не с публични изявления, а  с конкретни стъпки в полза на диалога. Обикновено така постъпват приятелите и партньорите, когато искат две страни да сближат позициите си. Правят го по най-дискретния начин, най-полезния за ситуацията, така че да има резултат“, заяви Ребело де Соуза.

От своя страна Румен Радев също призова за възстановяване на диалога между София и Скопие на "всички нива" и изтъка, че България има най-голям интерес от европейската интеграция на нашите съседи.

Диалогът може да се възстанови само при уважение на всички страни участващи в него, заяви българският президент и похвали Ребело де Соуза за "отвореността към проблемите на другия".

Радев изрази надежда, че "португалското председателство ще намери подход", който "се базира на зачитане на вижданията и проблемите на страните, за които говорим, и за уважение на техните позиции". "Базирайки се на този подход, аз виждам отваряне на перспектива за интензивно възстановяване на диалога, за разработване на съответните пътни карти, на съответните документи и отношение на всички структурни нива, които да дадат съответните гаранции за нас, най-вече, за да сме убедени, че процесът на разширяване ще бъде ефективен, стабилен и необратим“, каза президентът на България.

Снимка: Ладислав Цветков, bTV

Президентът на Португалия е на официална визита в България по покана на Румен Радев. Държавният ни глава посрещна Марсело Ребело ди Соуза с церемония пред храм-паметника "Св. Александър Невски".

Президентът на Португалия положи венец пред Паметника на незнайния воин, а по-късно на "Дондуков" 2 се проведе и среща на четири очи.