„Най-опасно е в кибуца Беери, в Сдерот, както и в кибуц Кфар Аза, където чувахме самолетите. Бяхме и в Рамала, там бяхме посъветвани да не оставаме по тъмно и да не стоим повече от 10 минути на едно място. Дори се наложи с помощта на ООН да излезем от Рамала, тъй като израелците са блокирали абсолютно целия град“.

Това каза специалният пратеник на bTV в Израел Петър Нанев в „Тази сутрин“.

Петър Нанев и операторът Красимир Първанов се върнаха у нас живи и здрави от горещата точка на войната. Заедно те предаваха смразяващи картини и истории от Близкия изток. 

Именно в Рамала те едва не остават блокирани, тъй като единственият работещ пропускателен пункт затваря точно пред автомобила им. 

„Прекарахме около час на един паркинг, близо до пропускателния пункт. Чакахме да получим известие от къде да минем“, разказа операторът Красимир Първанов. 

На едно от местата, където снимат, половин час преди живото им включване в bTV Новините, сирените се задействат.

„Странно се спи, когато през нощта чуеш сирените и трябва да излезеш по бельо и да търсиш укритие. Имаш между 30 и 45 секунди да намериш укритие. Има места в жилищни райони, в които строителството е старо и няма укрития. Една ракета беше паднала и правихме репортаж. Единственото, което правиш е да застанеш до стена. Една баба беше достатъчно гостоприемна да ни приюти, но там е лотария наистина“, сподели специалният пратеник Петър Нанев. 

За да запази себе си в безопасност, но и да изпълни професионалния си дълг, екипът ни е принуден бързо да се адаптира към обстоятелствата на войната в Израел. 

Снимка: bTV

„Аз трудно се ориентирам по карта, но много лесно започнах да разбирам кое е север и кое юг. Ориентираш се и по ракетите. Като видиш откъде летят те, логиката е, че опасността идва от другата страна. Жителите на Израел постоянно са подложени на психологически тормоз“, каза  Петър Нанев.

„На няколко пъти в пограничните райони имаше тотално изключване на GPS сигнала и карахме само по ориентация, знаейки кое е север, къде е юг, къде залязва слънцето“, допълни Красимир Първанов. 

Цялото преживяване на екипа ни в Израел ще остане незабравимо, но това, което те самите виждат от първо лице е трудно за описване. 

„Няма да забравим детските стаи в кибуците в Кфар Аза и в Беери и другата гледка, на която не присъствах лично, но я гледах по арабски канал – дете в Ивицата Газа, което го водеха възрастни хора и му отваряха чаршафите, за да разпознае близките си. Децата, детските погледи и тези погледи, които не сме видели, а само останките“, каза специалният пратеник петър Нанев.

„Потресаващо е, че всяка детска стая е превърната в бункер. Потресаващо е да видиш човек, който разхожда бебето си, бутайки количка по къси панталони, тениска и носи автомат. Навсякъде са тези гледки“, каза Красимир Първанов.

„Обядваш, вечеряш и пиеш кафе с хора, които си оставят автоматите на масата“, допълни Петър Нанев.

Няколко пъти специалният ни екип е изправен пред избора дали да снима, или да бъде в безопасност.

Снимка: bTV

„Имахме разрешение да снимаме от пътя, казаха ни, че всичко, което видим като цивилни може да се снима. На пътя сме и снимаме между дърветата танкове, минава един камион покрай нас, обърнах камерата, снимах го. След точно две минути камионът направи обратен завой, слязоха военни маскирани от него, с разкопчани кобури, започнаха да ръкомахат да се махаме веднага“, разказа операторът Красимир Първанов.

„Не смееш да си бръкнеш в джоба, израелците се пазят от арабски журналисти. Много е голямо разделението. Между араби и евреи вече има огромна пропаст – колкото Гранд Каньон. Израелците са категорични, че няма да направят крачка назад. Винаги, когато имах възможност да разговарям с по-висшестоящи офицери от армията ги питах дали Израел е в капан, защото на север са „Хизбула“, на запад е Западният бряг, на юг е Газа, а след Западния бряг е Йордания. Йордания отзова посланика си от Тел Авив. Ако не дай Боже конфликтът напусне границите на Газа, ще стане много сложно за целия регион“, каза специалният пратеник Петър Нанев. 

Снимка: bTV

По думите му Израел е много тежко ударен, а митът за непробиваемостта на страната е разбит.

„Обикновените израелци са напълно обединени и когато им задаваме въпроса „Как Израел допусна да се случи това?“, те казват, че ще дойде време за това, но сега имат друга работа – да се махне „Хамас“. Всички са единни – привърженици на Нетаняху и хора, които допреди 7 октомври са му били опозиция“, допълни Нанев.

Екипът ни беше единственият български екип, отразяващ войната между Израел и „Хамас“ от епицентъра ѝ. bTV изпрати изпълнителния редактор на bTV Новините и дългогодишен репортер Петър Нанев и оператора Красимир Първанов на 20 октомври. Те прекараха 13 дни в горещата точка на войната, като ежедневно отразяваха събитията там и информираха зрителите за развитието на военния конфликт.

По време на пребиваването си в Израел специалните ни пратеници споделиха, че са спали по 4 часа на ден. Имали са ужасно дълги пътувания ежедневно и са прекосявали страната няколко пъти. Въпреки това, адреналинът ги е мобилизирал, а сега оценяват почивката, но и не само нея:

Снимка: bTV

„Живеем в благословена държавата, защото живеем в мирна държава и си даваме сметка за това нещо, когато отидем на такова място“, допълни Петър Нанев.

Техните специални интервюта и срещи с оцелели от войната, с представители на израелската армия, с палестински и израелски лидери спираха дъха на зрителите и ги правеха съпричастни с жестоките събития. Екипът ни дори успя да стигне до границата между Израел и Ливан, както и до Ивицата Газа, където влезе при сухопътната войска на Израел.

Всичко за конфликта в Близкия изток следете в онлайн репортажа ни: