С безпрецедентен хаос в пленарната зала снощи 50-ото Народно събрание приключи своя живот.

Депутати от "Възраждане" и ИТН окупираха парламентарната трибуна и по този начин блокираха приемането на промени в Плана за възстановяване, в частта „Енергетика“.

Политици веднага заговориха, че губим милиарди от европейските средствата, които ни се полагат по плана, но говорител на Европейската комисия от Брюксел отговори пред bTV, че за да не загубим пари е важно реформите и инвестициите да бъдат готови в срок - септември 2026-та.

А от полунощ започна предизбраната кампания за новия 51-ви парламент.

След близо четири часа пауза многократните опити за продължаване на работата постигнаха успех.

Но само за кратко. "Има такъв народ" и "Възраждане" видяха нарушение и окупираха пленарната трибуна.

Последва опит за работа от място.  Делян Добрев поиска думата по същество, но вместо него на трибуната се качи Делян Добрев и застана рамо до рамо с Тошко Йорданов.

 

Малцина чуха разговора. А в социалните мрежи обаче се появиха клипове.

Стигна се до извънреден председателски съвет.  И стана ясно - заседанието няма да продължи.

Последният звънец удари, лампите изгаснаха, но не всички депутати си тръгнаха.

„Целият сюжет се разигра пред погледа на миньори, които прекараха цял ден в парламента, за да разберат дали ще се вземат решения за съдбата на комплекса "Мини Марица Изток"“, коментира Искра Михайлова от „Възраждане“.

Без решение, но пак със скандали - 50-ото Народно събрание отиде в историята.  А на сутринта дойде равносметката.

„Сглобката искаше да доведе тези милиарди. Не съм вярвал, но чаках няколко минути да открием заседанието да дойде Бойко Рашков, за да станем мнозинство с него“, заяви Бойко Борисов.

С неприетото решение от кабинета "Главчев" 2 са щели да получат зелена светлина за преговори с ЕК. Сега обаче нямат такава.

„Най-късно трябва да бъдат изпратени промените до 15-20 октомври, за да успее комисията да приеме плана и България да не загуби средства. В най-тежката хипотеза са няколко милиарда, които ако не се получи финансиране по плана, средствата трябва да бъдат осигурени от националния бюджет“, заяви Людмила Петкова.

Отговорът от Европейската комисия - важното е реформите и инвестициите да бъдат направени от държавите до септември 2026 година.

„Ние призоваваме България да подаде своя план възможно най-бързо, за да се осигури навременното му изпълнение. България е единствената страна-членка, която не го е направила. И искам да добавя, че няма законов краен срок той да бъде предаден. Но реформите и инвестициите, включени в тази глава, трябва да бъдат осъществени до 31 август 2026 година“, коментира Веерле Нютс, говорител на Европейската комисия.

Планът REPowerEU предвижда Европа да отпусне пари на държавите-членки, с които те да финансират ключови инвестици и реформи с цел спестяване на енергия, диверсифициране на енергийните доставки и ускорено въвеждане на възобновяеми енергийни източници.