Като обвиняеми по делото за разследването срещу криптобанката "Нексо" са привлечени четири лица. Повдигнато им е обвинение за това, че от началото на 2018 г. до 12 януари 2023 г. на територията на България, Великобритания, Швейцария и Кайманови острови са участвали, а един от тях е и ръководил организирана престъпна група (ОПГ).

Това заяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов на брифинг. Две от лицата са обявени за издирване.

Обиск се е направил на 17 обекта, разпитани са над 20 свидетели. Разпити се провеждат и в момента.

"Някои от свидетелите са изразили притеснение за своята сигурност и ще бъдат включени в Програмата за защита на свидетели", добави Сарафов.

Заместник-главният прокурор допълни, че групата е създадена за пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз.

Той допълни, че за всички тези лица е предвидено лишаване от свобода за повече от три години. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви, че по отношения на четирите обвиняеми лица са назначени данъчни ревизии.

Тя допълни, че лицата са разполагали с изключително големи финансови възможности. 

"В един от претърсените домове са намерени 35 картини на Пикасо, Салвадор Дали и Анри Матис. Те ще бъдат предадени на Националната художествена галерия след експертиза", добави тя.

Ръководителят на отдел „Киберпрестъпления“ в Националната следствена служба Светослав Василев обясни, че се разследват и компании, които са собственост на лицата, привлечени като обвиняеми.

Българската връзка е дружеството „Ен Ди Ес“ ЕООД, регистрирано на 8 юни 2018 г.

“Това дружество ръководи цялата дейност на т. нар. група компании „Нексо“. Българското дружество е собственост на „Нексо Ей Джи“, регистрирано в Швейцария на 5 април 2018 г. То не разполага с никаква дейност”, добави Светослав Василев.

Той допълни, че е имало транзакции към лице, уличено в терористична дейност Махмуд Мохамед Махмуд Айеш от палестинска терористична групировка.

Сарафов заяви, че това е пример за добра работа между институциите и за отлично международно сътрудничество с колегите ни от Великобритания, САЩ и други страни.

"Ясно съзнаваме срещу какъв огромен финансов и интелектуален ресурс сме изправени. Срещу този ресурс ще изправим нашият професионализъм, знания и умения, както и закона. Към настоящия момент разследването по делото е възложено на голям екип от следователи, прокурори и екип от „Финансова сигурност“ в ДАНС", допълни той.

„Този случай е уникален в световен мащаб. Той е пример за добро междуинституционално сътрудничество, но и добро сътрудничество с нашите европейски и евроатлантически партньори. Този предмет на разследване онагледява новите проблеми, пред които е изправена правоохранителната общност в цял свят, новите видове престъпления“, заяви главният прокурор Иван Гешев.