Горещ старт на политическата седмица - за първи път тази година заседава Консултативният съвет за национална сигурност.

Темите на заседанието бяха мигрантската вълна по границата на страната, както и COVID кризата. Те обаче бяха изместени от темата за актуализацията на бюджета, отново във връзка с потенциалната здравна и икономическа криза при четвъртата вълна на коронавируса. Имаше и спор заради казуса с гражданството на икономическия министър Кирил Петков.

Бюджетът е въпрос на национална сигурност, заяви президентът.

„Две кризи - здравната и мигрантската, ще доминират в обществения дневен ред през есента. Служебното правителство успя да осигури необходимите финансови средства в хазната. За да може тези пари да достигнат до болниците, до границата, до нуждаещите се, до медицинските специалисти, до работещите, до предприемачите в условия на криза, до пенсионерите, до хората, които охраняват границата трябва Народното събрание да актуализира бюджета. Българските граждани ще изнесат кризите на своя гръб“, заяви Румен Радев.

Именно заради мигрантската вълна, във „Фейсбук“ лидерът на „Има такъв народ“ обяви тази вечер подкрепата си за служебния кабинет и президента.

„1 милион мигранти са готови да тръгнат от Афганистан, за да избягат от режима на талибаните. България е на пътя им Всички трябва да направим необходимото и да подкрепим сегашното правителство, за да може то да се справи със задаващата се криза. Ние от "Има такъв народ" ще направим всичко необходимо да подкрепим и като граждани, и като политическа сила, правителството и президента на Републиката, за да се справим на всяка цена със задаващата се криза“, написа Слави Трифонов.

Припомняме ви, че идея и на БСП, и на „Изправи се БГ, ние идваме" е при трети мандат да бъде издигнат именно служебният кабинет.

Днес вторият и третият мандат бяха в дневния ред на Консултативния съвет при президента. Консенсус обаче и по тази тема, и по актуализацията на бюджета не беше постигнат.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ още преди две часа напусна заседанието като обяви, че според експертите на движението има средства за пенсии в бюджета.

"Има 1,2 млрд. лева за непредвидени разходи. Тоест празен чек по модела на ГЕРБ. Моделът на ГЕРБ е джипката и празен чек за раздаване от джипката, явно в момента има нова джипка, там е дългата ръка на една олигархично медийна НПО група, начело с Иво Прокопиев“, заяви Карадайъ.

ГЕРБ са против актуализацията и ги притесняват много неща обяви на излизане Десислава Атанасова

"Искането на президента г-н Кирил Петков. Представителите на парламентарните групи гласувахме против, защото считаме, че в момента г-н Петков е неясно с какво гражданство е“, заяви Атанасова.   

Според Нинова трябва да се изчака отговорът от Канада и с остри реплики в началото този въпрос е поставил края на дискусиите.

Според БСП въпросът за третия мандат не е обсъждан освен становището, че връчването на мандата не трябва да се свързва с актуализацията на бюджета.

Политиците са били единодушни за мигрантската вълна и мерките срещу нея.

От „Демократична България“ ще решават дали да подкрепят актуализацията. Христо Иванов отбеляза, че в обединението решенията се вземат колективно и окончателно ще бъде решено от парламентарната група този вторник.

"Очевидно е че партиите са в предизборна кампания и се интересуват от позитивизите, които могат да извлекат, а не от проблемите на гражданите“, смята Мая Манолова от ИБГНИ и според нея това е цинично.

КСНС е завършил без общо послание каза още Манолова.

Утре консултациите при Румен Радев за следващ мандат продължават с „Има такъв народ“, ГЕРБ и БСП, а в сряда - с „Демократична България“, ДПС и „Изправи се БГ! Ние идваме“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!