Конституционният съд образува дело по искането на 55 народни представители от ГЕРБ-СДС.

Те питат дали е нарушена Конституцията с назначаването на Кирил Петков за служебен министър на икономиката, докато той е имал двойно гражданство – българско и канадско. Докладчик по делото е съдия Таня Райковска, а темата предизвика остри престрелки между настоящи и бивши управляващи.

Според ГЕРБ-СДС ако се окаже, че Петков е с двойно гражданство,неговите актове като министър може да бъдат обявени за нищожни.

"С една проста молба, заверена пред нотариус, не може да се откажеш от гражданство – нужен е акт на съответното правителство и най-вероятно той все още е канадски гражданин", заяви народният представител от ГЕРБ-СДС Даниел Митов.

Преди заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента обаче, Кирил Петков подчерта, че е подал документите си за отказ от канадско гражданство коректно и всеки момент очаква властите в Отава да уважат волеизявлението му.

"Аз направих всички тези стъпки. Сега въпросът е конституционен и аз не съм специалист, но възможно ли е според вас един български гражданин да е направил всичките възможни действия, но да се чака бележка или някакъв административен акт на чужда държава и това да предопределя неговите права?! С други думи, възможно ли е българската Конституция да бъде подчинена на чужд акт на чужда държава?!", попита Петков.

Бившият конституцонен съдия Благовест Пунев уточни пред bTV, че според него икономическият министър е трябвало да бъде освободен от канадското си гражданство към момента на издаване на указа за служебно правителство. Остава въпросът дали актовете на Кирил Петков като министър могат да бъдат приети за нищожни.

"По начало това би означавало, че той не притежава компетентност, ако се приеме, че това е условие да получи качество на министър, тогава ще се се приеме, че има издаване на акт от некомпетентен орган. Може да се постави въпрос за неговата валидност", коментира бившият конституционен съдия Благовест Пунев.

Спроед преподавателя по конституционно право доц. Наталия Киселова това не е възможно.

"Докато няма постановяване от КС на решение, актовете му са стабилни. Те ще бъдат стабилни и след това, тъй като има едно решение, което говори за правна сигурност на актове вследствие на обявен за противонституционен акт", обясни доц. Киселова.

В петък темата с гражданството на Кирил Петков беше повдигната официално в парламента от групата на "Има такъв народ", която отправи питане до външния министър.

bTV изпрати въпроси до българските и до канадските власти, свързано с това дали и от коя дата е прекратено канадското гражданство на Кирил Петков, но отговори все още не са получени.