Бюджетът е въпрос на национална сигурност. Ако не се актуализира финансовата рамка, ще останем без пари за пенсии и охрана на границата в навечерието на големи кризи, каза президентът Радев след проведения днес Консултативен съвет по национална сигурност.

„Две кризи - здравната и мигрантската, ще доминират в обществения дневен ред през есента. Овладяването им изисква организация усилия и финансов ресурс. Служебното правителство успя да осигури необходимите финансови средства в хазната. За да може тези пари да достигнат до болниците, до границата, до нуждаещите се, до медицинските специалисти, до работещите, до предприемачите в условия на криза, до пенсионерите, до хората, които охраняват границата трябва Народното събрание да актуализира бюджета. Затова и свиках днешния КСНС“, заяви Радев.

„Въпреки проведените задълбочените дискусии не постигнахме консенсус. Болшинството парламентарно представени политически партии считат, че дебатът за бюджета може да се води само в Народното събрание. Аз считам, че това е въпрос, касаещ пряко националната сигурност. Въпрос, който изисква максимална мобилизация и консолидация в Народното събрание, която, за съжаление, всички виждаме, че не е налице. Особено при високия риск този парламент да не може да актуализира бюджета поради недостиг на време при неуспешно приключване на конституционната процедура за съставяне на правителство“, каза държавният глава.

„Ако този парламент си тръгне без да актуализира бюджета, няма да има средства за закупуване на лекарства и консумативи, няма да има необходимите средства за  допълнително възнаграждение на медицинския и немедицинския персонал, няма да може да бъде продължена мярката 60/40 и други мерки за запазването на трудовата заетост на наети лица при работодатели и самоосигуряващи се, няма да се изплаща месечна целева помощ на семейства с деца до 14-гиодишна възраст (...) Българските граждани ще изнесат кризите на своя гръб", категоричен е президентът. 

Темата за полицейското насилие над протестиращи 

„В последните дни българит6е бяха шокирани от изтеклите записи от миналото лято, запечатали насилите на униформени служители на реда над цивилни граждани. Това е акт, който заслужава вниманието на цялото общество. Аз приветствам решението на председателя на парламента да свика извънредно заседание на Народното събрание по темата, приветствам и решението на служебния министър на вътрешните работи да издаде заповед да се проверят досегашните проверки за разследването на този случай", каза Радев.

„В този казус трябва да се извърши внимателна преценка на всички факти и отговорности. Трябва да се установи цялата верига на отговорност, заяви Радев и изброи - от извършителите, от насилниците до администраторите и политиците, разпоредили или допуснали насилието, или такива прикрили насилието. Защото в този акт ние трябва да реагираме като демократично общество, което не бива да позволява по такъв грозен начин да се тъпчат конституционните права на гражданите", категоричен бе Радев.

Според президента "трябва да се извърши проверка дали са били ангажирани частни структури в охраната и в разправата с протестиращи и по чие разпореждане. Според президента е необяснимо бездействието на прокуратурата по този казус".

Радев отбеляза, че септември очакваме посещение на мониторингова група за демокрация към Европейския парламент и България трябва да отстои своята репутация като европейска демокрация, в която гражданите могат да разчитат на върховенството на закона.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!