„Притеснена съм от липсата на минимално, на базово ниво на съгласие между парламентарните сили по отношение на рисковете пред България и евентуалните кризи“, каза Мая Манолова след Консултативния съвет за национална сигурност при президента.

„Очевидно е, че партиите вече са в предизборна кампания и се интересуват от собствените си партийни интереси и от позитивите, които биха извлекли, а не от проблемите на българските граждани“, каза Манолова.

„Наистина е жалко, че не разбират отговорността, която имаме пред хората, и е цинично да има събрани близо 2 млрд. лв. в приходната част на бюджета и заради липсата на разбирателство да не могат те да бъдат похарчени и чрез тях да бъдат подкрепени медиците, които са на първа линия“, каза още тя.

По думите ѝ е безотговорно нежеланието за постигане на минимално съгласие около важните за хората теми.

„Самият факт, че нямаше общо послание и общо изявление е някакъв знак за хората, че сме на прага на една наистина трудна есен, в която неизбежно ще има и социално напрежение заради всички тези рискове и предизвикателства пред страната“, смята Мая Манолова.

По думите ѝ третият мандат е последният шанс да има редовно правителство, защото стабилността е един от елементите на националната сигурност.

„Ако не се постигне актуализация на бюджета, на практика служебният кабинет ще бъде с вързани ръце и няма да може да реагира на проблемите, които ще възникват – мигрантският натиск, здравната криза. Пари има, което е най-циничното, но няма воля те да бъдат предоставени на съответните министерства, за да бъдат изразходвани по предназначение“, каза още Манолова.

Според нея на базата на третия мандат ще се види зрелостта на политическите формации по отношение на това да загърбят партийните си интереси и лидерите да отстъпят малко от егото си.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!