Обсъдихме цялата система от кризи, с които се сблъсква България – институционални, финансови аспекти. В крайна сметка констатацията беше, че окончателното решение по въпроса за необходимата актуализация на бюджета ще бъде взетo в парламента, там парламентарните сили ще изкажат своята окончателна позиция, но това беше една изключително информативна дискусия.

Това заяви непосредствено след Консултативния съвет за национална сигурност, свикан от президента Румен Радев, съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, като добави, че предстои парламентарната група на ДБ да се събере утре, за да реши дали ще подкрепи актуализацията на бюджета.

По време на КСНС беше обсъдена и зараждащата се нова мигрантска криза у нас.

"Все още не можем да оценим колко сериозна е ситуацията. Тепърва очакваме да се структурира ситуацията в Кабул, тъй че е много рано да се направят някакви оценки, но със сигурност става дума за изключително висок риск пред България. Нашият призив беше скоро да имаме следваща дискусия, свързана с нейното развитие", каза Иванов.

Съпредседателят на ДБ коментира, че партията осъзнава нуждата от съставяне на ново правителство, за да бъде избегната политическа криза у нас, но предупреди, че ще се съобразят с определени точки от предизборното споразумение на коалицията.

"Съзнаваме, че страната има нужда от управление и че единственият шанс е третият мандат. Същевременно ние имаме много ясни ангажименти в нашето предизборно споразумение, включително по отношение на БСП - че не можем да подкрепим правителство с техен мандат. Ако ИТН не променят позицията си да не подкрепят правителство с третия мандат, тази хипотеза изобщо отпада. Не можем и да участваме в правителство, което се ползва с подкрепата на ГЕРБ и ДПС", заяви той.

Христо Иванов сравни поведението на Мустафа Карадайъ по време на КСНС днес с това на Волен Сидеров.

"Търси скандали дори в момент на толкова сериозни кризи", коментира съпредседателят на ДБ.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!