Стотици хиляди ученици отново се връщат в клас след 7-месечно отсъствие и при строги противоепидемични мерки. Денят все пак беше празничен за деца, родители и учители. 

Снимка: btvnovinite.bg

Без традиционните масови тържества и при нови правила, над 717 хил. ученици прекрачиха отново училищния праг. Учебната година започна присъствено във всички над 2300 училища в страната.

Снимка: btvnovinite.bg

В столичното 49 ОУ „Бенито Хуарес“ всички ученици влизат и излизат от различни входове и изходи. За откриването на учебната година е направено и  специално разпределение, за да могат да присъстват и родителите, и учениците – ленти ги разделяха едни от други. 

 В началното училище "Софроний Врачански" днес имаше цели четири тържества. Най-ранното беше за първокласниците. Магдалена е едно от стоте деца, които за първи път прекрачват училищния праг.

Снимка: btvnovinite.bg

„Искам да срещна много деца и да се запозная с тях, и да науча много неща“ ,посочи момичето. Освен азбуката и да смята до десет, знае и още нещо: „Това е маска и трябва да я носим, за да се предпазим от коронавирус“.

С малки изключения родителите приемат мерките. Притеснява ги единствено, че са малки и могат да си разменят предпазните средства. Преподавателите уверяват, че това няма да се допусне. В повечето училища има специална маркировка, която да оказва правилната посока на движение в коридорите. Първите родителски срещи също започнаха, но на открито. 

Снимка: btvnovinite.bg

В Бургас първокласниците са над 2000. И там освен с нови и модерно обзаведени класни стаи, посрещнаха 15 септември с доверие. 

Като неприемливо определи образователният министър предложението на синдикати за 1000 лв. глоба за родител, който не прибере до час детето си от училище при поява на симптоми за коронавирус. Министър Красимир Вълчев откри новата учебна година в Основно училище „Свети Свети Кирил и Методий“ в Николаево.

По отношение на недоволството срещу маските в училище, министър Вълчев подчерта, че сумарно децата ще носят личното предпазно средство не повече от половин час, докато са на училище. Допълни, че без тази мярка, при болно дете би се налагало да се карантинира цялото училище.

Образованието трябва да се превърне в национален стратегически приоритет. Това заяви на първия учебен ден Държавният глава Румен Радев. Той присъства на откриването на учебната година в най-малката община у нас - Трекляно.

Държавният глава поздрави всички ученици от двора на Основно училище "Свети Климент Охридски" и им пожела здраве и просперитет. 

Премиерът Бойко Борисов също честити първия учебен ден на всички ученици, техните родители и учители.

Във "Фейсбук" страницата си Борисов написа, че правителството продължава политиката на увеличение на учителските заплати и през новата учебна година ръстът им ще е с над 15%.

 

 

За да посрещнат учениците в реновирани сгради, ремонти това лято са извършени в над 700 училища. Предстоят такива и в още 100.