Хиляди ученици се връщат в класните стаи след повече от седем месеца извън училище. Днес първият звънец бие за първокласниците – Марти и Тони. Те са близнаци, а всички необходими училищни пособия вече са набавени и прибрани в раниците. 

Децата са приети да учат в Националния учебен комплекс по култура, познат още като Италианския лицей.

Двете момчета споделиха, че много се вълнуват и нямат търпение да прекрачат прага на училището. Обещаха много да учат и да си пишат редовно домашните, за да сбъднат мечтите си. Марти иска да стане музикант, а Тони – художник и в последствие архитект.

Според майката на близнаците – Александра – най-важното е децата да отидат усмихнати на училище. Изрази притеснение за големите раници. 

„Тежат доста, а те са дребнички. А доста се притеснявам как ще ги носят. Купили сме раници, които трябва да им бъдат удобни, олекотени са, но все пак нещата вътре са доста“, сподели майката. 

Александра е избрала децата ѝ да носят маски, а не шлемове. По думите ѝ те са по-удобни, а и вече са свикнали да ги носят.

Децата бяха ритуално изпратени с питка, мед, сол и здравец, за да им върви по вода. 

Малко преди обед дворът на училището беше пълен с деца и родители. Така, Марти и Тони поеха по пътя на образованието. Както винаги досега - ръка за ръка.