Протест на родители и последни часове подготовка преди първия учебен ден. Хиляди ученици този вторник се връщат отново в класните стаи след повече от седем месеца извън училище.

В навечерието на 15 септември дебатът "За" и "Против" маските отново влезе в дневния ред. Родители от няколко града изразиха недоволството си срещу задължителните предпазни средства.

Снимка: btvnovinite.bg

700 000 ученици и 89 000 преподаватели влизат в класните стаи, но при нови правила и мерки срещу разпространението на коронавируса. Над 250 деца са поискали да учат онлайн от вкъщи, обяви министъра на образованието и науката.

В няколко града имаше протести на родители срещу маските в училище. Чуха се и мнения на родители, които смятат, че носенето им ще предпазва техните деца.

Снимка: btvnovinite.bg

Новата учебна година стартира с четири задължителни мерки: в училищата да бъдат осигурени сапун, течаща топла вода и дезинфектант, а учителите и учениците да са задължително с маски само в междучасията.

В Бургас родители настояват да избират дали детето им да носи маска. Организатори на протеста са сдружение РОД, които бяха против Стратегия за детето, но към тях се присъединиха още хора. С шествие от образователния инспекторат те стигнаха до здравната инспекция.

"Маските са много мръсни, той за 10 минути една маска я изтърва три пъти", обяснява мотивите на протестиращите Петя Петрова, която е майка на четвъртокласник.

В столицата родители обявиха мерките за стресиращи за децата. А в Ямбол някои се канят да не пуснат децата си на училище.

Снимка: btvnovinite.bg

„Искаме една маска да е една за всички, унифицирана, а не той от аптеката, госпожата от левче, трети от покривката“, казва  Милко Божанов от сдружение РОД.

В същото време родители лично се увериха какви мерки са взети в училищата на децата им.

Снимка: btvnovinite.bg

"За мен е много важно да не се върнем в сценария от април месец, в който децата трябваше да учат от къщи. Когато в междучасията са заедно няколкостотин деца, смятам, че е важно да направим всичко възможно да защитим здравето им", казва Мартин Стоянов, баща на седмокласничка.

Инструктирал е детето си как правилно да ползва маската.  

Маска не повече от половин час дневно ще носят учениците в общите помещения според образователния министър.

Снимка: btvnovinite.bg

"Ние имаме един от най -либералните режими спрямо другите страните, където в много от тях се изисква носенето на маски и по време на учебния час. При нас децата ще носят маски по-малко от 10% от времето", заяви Красимир Вълчев.

За учениците, които системно не спазват мерките за безопасност, има санкции. Работни групи ще обсъждат възможно ли е облекчаване на мерките.

В някои училища обсъждат санкции за ученици, които системно не спазват мерките за безопасност.

„След като не спазват правилника, те ще се отстраняват от училище за една седмица. Учат си самостоятелно и след една седмица се явяват на училище“, казва Асен Александров, директор на 51 СУ. 

Несъгласни с мерките родители се канят този вторник да обявят бойкот на учебната година.