"Не" на маските и изолаторите в училище. За това призовават родители, които излязоха на протест в някои градове у нас. 

Недоволни родители, които настояват сами да могат да решават дали децата им да носят маски в училище, се събраха пред Регионалния инспекторат по образование в Бургас. Организатори на събитието са сдружение РОД, които бяха против Стратегия за детето, но към тях се присъединиха още хора. С шествие от образователния инспекторат те стигнаха до здравната инспекция.

Притесненията на родителите са, че новите училищни мерки срещу коронавируса биха нанесли психически травми на децата. Те се позовават и на проучване, за което твърдят, че доказва вреда от носенето на маски.

В столицата родители обявиха мерките за стресиращи за децата. А в Ямбол някои се канят да не пуснат децата си на училище. 

В същото време родители лично се увериха какви мерки са взети в училищата на децата им.

Маска не повече от половин час дневно ще носят учениците в общите помещения според образователния министър. 

"Ние имаме един от най -либералните режими спрямо другите страните, където в много от тях се изисква носенето на маски и по време на учебния час. При нас децата ще носят маски по-малко от 10 % от времето", заяви Красимир Вълчев.

За учениците, които системно не спазват мерките за безопасност, има санкции. Работни групи ще обсъждат възможно ли е облекчаване на мерките. 

Втори протест е предвиден и за утре на няколко места в страната.