„Когато децата тръгнат на училище, много скоро процентът на респираторните инфекции ще нарасне, което е нормално. Ако започнем да тестваме с PCR всяко дете, което вдигне температура, в рамките на няколко седмици една голяма част от училищата ще бъдат затворени“.

Това коментира в предаването „Лице в лице“ доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозна болница.

„Ако ние искаме да действаме по този начин, просто да се отмени учебната година и да не се ходи на училище“, допълни иронично той.

Според него няма голям смисъл от така наречените изолатори в училищата, защото преди даден ученик да попадне там, той е общувал с всички останали деца. Освен това предишните дни, преди да е проявил клиничните симптоми, е бил точно толкова заразен, колкото и когато ги е проявил.

„По този начин само създаваме стрес на децата и впечатление, че правим нещо за тяхно добро, а всъщност нищо не правим“, на мнение е доц. Мангъров.

По отношение на предпазните маски той каза, че няма нито едно статистически достоверно клинично проучване, което категорично да доказва, че има ползи от носенето им.

„До февруари тази година СЗО излизаше с филмчета, които показваха, че няма полза от носенето на маски. След това изведнъж казаха, че носенето им е най-великото нещо на света. Да вкарваш нещо, да го налагаш на всички, при положение че няма научни доказателства, е неразумно“, смята доц. Атанас Мангъров.

Той коментира и въпроса с ваксините срещу COVID-19 и това ще има ли такава скоро.

„Ваксина има, но тя не е добре изпитана. Русия е по-напред поне със 7-8 години, защото там се използва същата технология, която е използвана за ваксината за ебола. Там се използват човешки аденовируси, които са много добре проучени. Те използват нещо, което вече съществува и на негова основа правят новата ваксина. Но тя също трябва да мине през целия етап на проучвания. Другите използват съвсем друга технология – маймунски аденовируси, които не са толкова добре проучени. Затова и могат да се очакват изненади“, обясни доц. Мангъров.