От началото на епидемията няма случай на отказ за изследване и човек да е бил глобен. Напротив, проблемът е да осигурим на всички желаещи тестване.

Ако говорим за дете в училище и има съмнения за коронавирус, то се изолира временно, така че да няма контакти. След това има изследвания като всеки пациент. Когато има съмнения за случай в организиран колектив (ясла, градина или училище), тестовете ще се плащат от държавата.

Това заяви Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В рубриката „Чети етикета“ той отговаря на зрителски въпроси относно пандемията от коронавируса и стъпките, които ще се следват през предстоящата учебна година.

По думите му в ситуация на динамично развиваща се епидемия фиксирането на определени цифри не е добър ход.  Той изтъкна, че има разлика в училищата, децата, начинът на организация и по-добрият вариант е според ситуацията областните щабове да вземат решение.

Според него е по-удачно децата в училище да носят шлемове, защото не пречат на дишането и се свика по-лесно с тях.

„Доколкото зависи от мен, КПП-та няма да има, защото пречат на нормалния живот, на икономиката и не е чак толкова голямо медицинското им значение. Не мисля, че ще се върне такова блокиране, каквото имаше в началото на епидемията“, подчерта доц. Кунчев.

Той изрази своето притеснение от данните за смъртността и засягането на медицинските работници у нас.

„Процентът положителни резултати не е еднакъв в месеците на пандемията. Ако видите, това което изкарваме като положителни проби в Националния център по заразни и паразитни болести, в отделните дни процентът е между 15-20-22%. Там изследваме контактни хора, които са с клиника и лежат в болници. Това е нормално. Другият процент идва от хората, които отиват на почивка в Гърция и си правят проби по желание“, обясни той.

„Препоръчвам противогрипните ваксини. В тази ситуация интересът е по-голям. Дали ще стигнат дозите, ми е трудно да кажа. В момента има недостиг на грипни ваксини в целия свят“, завърши Кунчев.

"Чети етикета с Биляна Гавазова" е потребителската рубрика на "Тази сутрин" по bTV, която представя в дълбочина актуални теми за качеството на стоки и услуги, условията на пазара на труда, социални и образователни проблеми. Рубриката се ползва с висока степен на доверие и за кратко време се превърна в запазеното място в българския ефир за защита правата на потребителите.

Вижте още във видеото!