Новата учебна година започна в условия на пандемия! Учениците влизат в клас при нови правилата, които включват носенето на маски в част от училищните помещения. 

Основната препоръка на просветното министерство към децата е междучасията да се прекарват по възможност в двора на училищата. 

Над 250 родители са изявили желание децата им да учат онлайн. Дистанционното обучение ще се осъществява в специално изградени за целта центрове.

2359 училища ще отворят врати днес. Праговете им ще прекрачат 717 400 са ученици от I до ХII клас. Приблизително 59 хил. първокласници ще прекрачат училищния праг за първи път. 68 400 са учителите, педагогическите специалисти, директорите на учебните заведения.

Снимка: btvnovinite.bg

От столичното 51 СУ „Елисавета Багряна“ обясниха, че са напълно готови да посрещнат учениците, като са предприели всички необходими противоепидемични мерки.

„На първо място разделение на коридорите. На входа имаме термокамера, която отмерва в реално време температурата. При нормална температура ще се влиза. Поставена е дезинфекционна рамка, която е задължителна за колегите и външните лица, а за учениците е препоръчителна“, обясни зам.-директорът на училището Веселин Стефанов.

Снимка: btvnovinite.bg

Психологът на училището обясни, че не трябва да има притеснение сред децата и те трябва да прекрачат прага спокойни и с усмивка. 

Тържествата по случай старта на новата учебна година ще бъдат проведени на открито в дворовете на училищата. 

Близо 900 ремонтни дейности са извършени в 99 държавни и 646 общински училища. Малко след началото на учебната година ще продължат ремонтните дейности в над 100 учебни заведения. Там ще бъде създадена необходимата организация, за да не бъдат възпрепятствани нормалното откриване на учебната година и протичането на учебния процес.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!