По-различен 15 септември очаква утре столичното 32-ро училище. За първи път този двор ще остане почти празен.  Тържество ще има само за новите ученици - първокласници, петокласници и осмокласници.

Всички обаче ще прекрачат училищния праг и ще учат по нови правила. Освен маските и дезинфекция, учениците ще трябва и да спазват дистанция помежду си и чиновете им да са максимално отдалечени.

Снимка: bTV

Междучасията на децата ще бъдат по различно време или няма да се позволява излизане в коридора. Обмисля се вариант да има кетъринг и учениците при нужда да се хранят в класните стаи.

При поява на симптоми, децата ще бъдат изолирани в специални помещения. Смях, спорове, уроци, вълнения – в дома на семейство Русеви радостта е двойна.

Снимка: bTV

Заедно с моливи и тетрадки, в раниците на близнаците имат и маски.

Радостта от стъпването в клас е голяма и надеждата на майката е обучението да продължи приствено, а не онлайн, защото това би ощетило знанията на първокласниците.

И докато бъдещите ученици приготвят раниците, с директор Костова от столичното 32-ро училище решаваме да извървим пътя, по който близо 2000 деца ще поемат утре.

Снимка: bTV

„Учениците ще влизат през три различни входа за учениците. Идеята е всички врати да са отворени. Надявам се, че нашите ученици са възпитани. Ако детето не спазва, ще се разговаря с него, с класния, с родителите“, каза Нели Костова, директор на 32 СУ "Св. Климент Охридски".

Лепенки трябва да напомнят на учениците да се движат в дясно в коридора и с дистанция, но директори са притеснени, че мярката няма да се спазва, особено от малките ученици.

Снимка: bTV
Училищният стол няма да се ползва, храната ще се носи в класните стаи. Междувременно личните лекари успокояват, че бум на заразата в училище на този етап не се очаква.

„Децата се заразяват много по-малко от възрастните, а симптомите при тях са оскъдни“, каза д-р Гергана Николова - личен лекар.

Психолози обръщат внимание, че новите правила в училище подлагат на огромен стрес не само децата, но и учителите, защото голяма част от тях са в рискова група.

  • От понеделник се възстановяват присъствените практики за ученици и студенти, но не за всички
  • Ангелов: Най-вероятно от 4 февруари учениците от 7. и 12. клас ще се върнат в училищата
  • България ще получи около половината от очакваните в понеделник 35 000 ваксини на "Пфайзер"
  • Първата ваксинирана с препарата на "Модерна": Ще продължа да спазвам строгите мерки
  • Дани Каназирева: Проверките за частните партита ще продължат
  • 552 са новите случаи на коронавирус, починали са 61 души
  • Очаква ли ни в България трета вълна на COVID-19?
  • Нова заповед променя част от противоепидемичните мерки у нас от 16 януари
  • Лекари плашат с оставки, ако бъде уволнен шефа на болницата в Сандански
  • „Чети етикета“: Какво пише в листовките на ваксините срещу COVID-19?