15% увеличение на учителските заплати ще има през следващата година. Тази заявка направи премиерът Бойко Борисов във „Фейсбук“ и честити първия учебен ден на всички деца и родители. 

„Продължаваме политиката за увеличаване на учителските заплати. И през новата година ръстът ще е над 15%. Така ще изпълним поставените цели в началото на мандата за двойно увеличение на учителските заплатите за 4 години. Учителите заслужават още повече и ние няма да престанем да полагаме усилия в тази посока“, пише още той. 

По думите му българската образователна система се е справила достойно в условията на епидемия. „Въвеждането на обучението от дистанция в електронна среда със сигурност не беше лесно, но най-важното е, че учебната година, изпитите и матурите приключиха успешно. Учители и ученици, директори и родители – всички участваха в процеса и доказаха, че когато работят заедно, успехът е гарантиран“, пише Борисов. 

По думите му през предстоящата учебна година със сигурност ще има много предизвикателства, но решения ще се намерят. 

„За нас здравето на децата и на техните близки остават най-важни и ние ще намерим начин децата да бъдат в своята естествена среда – на училище, заедно със своите учители и приятели. За първи път от половин година насам децата ще посещават училище. Знам, че и за тях, и за преподавателите и за родителите, създалата се ситуация не беше лесна“, допълва премиерът. 

Министър-председателят уточнява, че всички трябва да бъдат внимателни и да спазват препоръките на специалистите, защото вирусът е още сред нас, а случаите в света не намаляват.