Избрали сме относително най-либералният вариант – маските да се носят само в междучасията – в общите части. Това заяви просветният министър Красимир Вълчев по повод на задължителното носене на предпазни средства от учениците. Той е в град Николаево, където присъства на откриването на учебната година в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. 

По думите му е препоръчително децата да излизат навън, докато времето го позволява. 

„Ако не бяхме избрали този модел за невзаимодействие между паралелките при един заболял ученик, не дай Боже, ще са налага да карантинираме цялото училище. Нашата цел е да има максимум присъствено обучение“, добави Вълчев. 

Министърът на образованието и науката посочи, че в другите европейски държави са въведени много по-строги мерки. Той уточни, че заявленията от родители за онлайн обучение продължават да се събират, очаква се броят им да бъде около 400.

„Предходни години също имахме родители, които избираха самостоятелна форма на обучение за децата си, но тази година са повече. Има родители, които се опасяват заради хронични заболявания на децата или друг, живеещ с тях. Нормално е да сме предпазливи. Все пак здравето е не е за пренебрегване“, каза Вълчев. 

Просветният министър определи като неуместно предложението на синдикатите да се глобяват с 1000 лв. родителите, които не успеят в рамките на час да вземат детето си, ако е показало симптоми на заболяване. 

„Не е целта училищата да бъдат санкциониращи институции. Те трябва да бъдат подкрепящи. Нашата политика е да направим така, че родители и учители да работят заедно“, добави той.