„Една такава брутална изградена мрежа за влияние върху правосъдната система няма как да мине без политическо покровителство“. Това каза президентът Румен Радев след официалното откриване на Общото събрание на адвокатите от страната.

„Изключително важно е да не позволим скандалите, които управляващите палят около себе си, меморандумите, които се подхвърлят, да отклонят вниманието от основния въпрос – изсветляване на нерегламентираното влияние, изсветляване на всички тайни магистратски клубове и стигане до сърцевината не само в съдебната система, а и откриване на политическите покровителства“, подчерта държавният глава.

Той призова медиите да окажат натиск и да не престава натиска върху отговорните институции.

„Каквато и да бъде съдбата на това правителство, ние този път трябва да стигнем до край. Ако няма съответната политическа воля сред управляващите, ако няма тази политическа воля в анкетната комисия в НС, ще имаме за в бъдеще превзети институции и най-вероятно тези клубове ще надживеят ротацията“, зайви още държавният глава.

По думите му е удивителна бързината и лекотата, с която лидерите в некоалиццията „ту се обичат и легитимират, ту се разобличават взаимно“.

А размяната на нецензурни реплики между политиците той коментира така: „Дава отдавна знак, че  ни е не можем по такъв начин да продължаваме да функционираме като държава, да продължаваме да функционираме като управление на тази държава. Няма как обществото да бъде консолидирано като важни ценности и важни национални цели, ако от най- високото място от парламентарната трибуна чуваме такива неща“.

По повод две години от войната в Украйна президентът заяви, че от първия ден страната ни е заклеймила руската агресия.

„Тя вече е заплаха за глобалната сигурност. Тя прехвърли отдавана границите на региона по отношение на разруха, бедност и кризи от всякакъв характер. Така че трябва ясно да си даваме сметката, че пътя по който сме поели да се търси военно решение, основано на победата на бойното поле, не дава резултатът, който искаме“, обяви Радев.

Държавният глава призова да се търси диалог за прекратяване на военните действия.