На 24 февруари 2024 г. се навършват две години от началото на руската инвазия в Украйна. Унищожени са стотици градове и села, милиони украинци са напуснали домовете си, стотици хиляди живеят под окупация.

На фронта са загинали близо 500 000 души – украинци и руснаци. Точният брой на загиналите не е известен. Сражения се водят по фронтова линия от 1000 км. 

Снимка: Reuters

В районите на първа линия децата са принудени да прекарват 5000 часа, или близо 7 месеца, в бомбоубежища под земята, показват данни на УНИЦЕФ. Това могат да бъдат мазета или метростанции.

Войната оставя много семейства без отопление и достъп до вода и електричество, което ги принуждава да търсят убежище в студени и влажни мазета.

„Към момента Украйна не контролира около 20% от територията си. Тези територии са зона на правов произвол и на многобройни престъпления против украинското население. Това включва и изтезания, и жестоки убийства, и принудителна депортация на цивилни и деца“, каза в интервю за bTV Олеся Илашчук, посланик на Украйна в България.

По думите ѝ официално потвърдените случаи на депортиране на украински деца е около 20 000.

Как се промени живота в Украйна – гледайте във видеото разказа на пратеника на bTV в Украйна Стоян Георгиев!