В навечерието на деня, в който се навършват две години от атаката на Русия над Украйна - 24 февруари, обръщаме поглед към живота на децата във време на война.

В районите на първа линия децата са принудени да прекарват 5000 часа, или близо 7 месеца, в бомбоубежища под земята, показват данни на УНИЦЕФ. Това могат да бъдат мазета или метростанции.

Войната оставя много семейства без отопление и достъп до вода и електричество, което ги принуждава да търсят убежище в студени и влажни мазета.

„Войната в Украйна разби детството, психиката и образованието на децата“, казва изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел.

„Децата са преживели две години на насилие, изолация, раздяла със семействата, загуба на близки, разселване и прекъсване на училищното образование и здравеопазване. Те имат нужда да се сложи край на този кошмар“, призовава още тя.

Негативните последици върху крехката детска психика вече са налице. Проучването на УНИЦЕФ показва, че всяко едно от пет деца има натрапчиви мисли и изпитва безпокойство.

Три четвърти от децата и младежите на възраст от 14 до 34 години споделят, че се нуждаят от емоционална или психологическа подкрепа. По-малко от една трета обаче са потърсили помощ.

В цялата страна 40% от децата нямат достъп до образование поради липсата на съоръжения. В районите, които са по-близо до фронтовата линия, това са половината от децата, които ходят на училище.

Последните данни показват, че в сравнение с 2018 г. пропуските в обучението се равняват на две загубени години в четенето и една в математиката.

Положението у нас

От началото на войната в Украйна в България са влезли повече от 2 милиона души, които бягат от конфликта. Към средата на февруари 2024 г. у нас остават повече от 53 322 украински бежанци.

В центровете за закрила и подкрепа в България през изминалата година са приети над 80 000 украински деца и хора, които се грижат за тях. Центровете се наричат „Сини точки" и към момента са в София, Русе, Варна, Бургас и Добрич. 

Те отпускат хуманитарни помощи за бежанците, осигуряват психична и социална подкрепа и помагат за записването на децата в учебни заведения у нас, където да продължат образованието си. 

Гледайте специално студио на bTV „2 години война в Украйна“ на 24 февруари: