На 24 февруари светът отбелязва две години от началото на войната в Украйна. Москва увеличава натиска и настъпва все повече в украинските територии.

Специалните пратеници на bTV Стоян Георгиев и операторът Александр Осиченко са в столицата Киев, а Цветана Балабанова и операторът Огнян Кръстев са при българите в Одеса.

„Всеки един кмет на населено място, както и представител на властта, на областната администрация в Украйна е цел на руската армия. На окупираните територии – без значение от коя партия е кметът, на законно избраната власт ѝ се предлага колаборация и когато тя я откаже, градоначалниците биват ликвидирани“, коментира Стоян Георгиев.

„Това се случва с изчезналия кмет на Херсон още по време на окупацията, както и с много други градоначалници на редица населени места“, допълни той.

В Харков още в първите дни на войната е ударена с ракета сградата на областната администрация, цел е и кметството.

Кметовете не вършат работата си от една и съща локация, ако някой иска среща с тях, се уговарят непосредствено преди виждането им къде да го направят.

Със 150 хиляди души, загубили своя дом, на 38 км от руската граница, подложен на постоянни атаки, вторият по големина украински град живее две години в извънредно положение. Как се управлява милионен град във война, разказва пред екипа на bTV кметът на Харков Игор Teрехов.

„Практически две години върви войната и Харков сериозно се обстрелва от страна на Руската федерация, но въпреки всички ужаси, искам да кажа, че комуналните служби работят, има гориво, има вода, ток. Работи градският транспорт, метрото, тролейбусите, трамваите, автобусите и затова животът продължава въпреки войната“, коментира той.

След като четири училища в Харков стават мишена на руската армия, учебният процес преминава на специален режим.

„Наложи се да работим онлайн, всички училища работят в онлайн режим. Освен това ние започнахме проект за училище под земята, в метрото. Няколко метростанции, 2300 деца учат в метрото. В момента строим училище под земята. То ще има капацитет 450 ученици от една смяна. И в две смени могат да учат 900 деца. Смятаме, че то ще започне да работи в края на март тази година“, посочва Терехов.

„При нас имаше няколко вълни хора, които напуснаха града. Някои от тях се завърнаха. Имаше четири вълни. В момента в Харков живеят 1 300 000 души. Преди войната по статистика живееха милион и половина, но на практика около 2 милиона постоянно живеещи в Харков. Имаше месеци, например март 2022 година, когато населението беше малко повече от 300 хиляди, а днес, както ви казах, 1 милион и 300“, коментира още той.

Кметът на Харков ни разказва, че най-богатите хора в града са напуснали.

„Много предприемачи напуснаха. Много предприемачи евакуираха своите производства, но нашите основни производства останаха в Харков. Освен това се развива дребен бизнес, ние днес въпреки че сме най-близо до фронта, заемаме четвърто място в цяла Украйна по новооткрити предприятия“, казва Терехов.

„Имаме много разрушени места, не само в Салтовка. Жилищният фонд и критичната инфраструктура имат много тежки поражения. Нашата равносметка днес е, че 150 хиляди жители на Харков останаха без домове. 150 хиляди! Тези хора част от тях се намират в Харков, част от тях напуснаха, но голямата част са в Харков, просто се преместиха в други райони, живеят под наем. На тях имаме възможност да им дадем общежитие, но всички те чакат да им бъде възстановено жилището“, посочва кметът на града.

„За тези две години се промениха много неща. Промени се обществото, настъпиха промени във всеки един от нас. И тази война нанесе на всяко семейство някаква рана. И преди всичко много нарани нашият град“, коментира той.