Русия продължава настъплението си в Украйна. Екипът на bTV е в контактната зона на бойните действия в Източната част на страната.

Снимка: bTV

Стоян Георгиев, операторът Александър Осиченко и техническият сътрудник Марио Николчев предават от Купянск, където преди часове при войските на фронтовата линия беше и украинският президент Зеленски. 

В града почти няма останала здрава сграда. Малко е и цивилното население.

Снимка: bTV

Юра, Оля и котаракът им Симба живеят в жилищен блок в Купянск. През последните няколко дни всичко около тях се срива. Буквално. Русия подлага на тотално унищожение 27-хилядния град, който е на път да последва съдбата на Авдеевка и Бахмут.

Снимка: bTV

„Натам по-добре не ходете. Ето там - няма го целия вход. Падна снаряд или някаква ракета. Живееше семейство там, мъж и жена. Загинаха. И там падна върху две двуетажки. Уцелиха трафопост и три дни нямаше ток“, обясни Юра.

Доброволци помагат на останалите цивилни в Купянск да се евакуират. Оля и Юра са пожелали да напуснат Купянск и стават част от печалната статистика на вече 10 милиона украинци, прогонени от домовете си.

Снимка: bTV

„На врага си не бива да пожелаваш такова нещо. Такива злини направиха, че да не дава Господ“, казва Оля.

Днес може да е последният ден, в който Юра и Оля виждат своя дом. 

„Всички е изпотрошено вкъщи, балкони прозорци - всичко. Надяваме се да се върнем, но не знам кога, честно. Аз съм в шок, не мога да говоря повече“, добави тя.

Снимка: bTV

Заедно с доброволците преминаваме от източната страна на река Оскил, в тънката ивица, която се контролира от Украйна, до самата линия на бойните действия. В село Кившариква също има останали малко хора, които живеят на едно от най-опасните места в света.