Одеса е една от областите в Украйна, приютили значителен брой разселени украинци от други части на страната. По данни на ООН новорегистрираните от началото на войната са най-малко 240 хиляди за областта, като 60 хиляди от тях са тук в самия град.

Сред възникналите въпроси е интегрирането на децата в детски градини и училища, както и справянето с посттравматичния им стрес.

Всеки ден по десетина деца между 5 и 10-годишна възраст посещават център в Одеса. След пандемията войната нанася втори тежък удар върху образованието на по-малките, особено на тези, които са били принудени да напуснат домовете си.

„Имахме момиченце, което не искаше да контактува с никого – нито с връстници, нито с учители. Комплексната работа с психолозите много помогна и то вече общува“, коментира Марат Абдуллаев, основател и директор на центъра.

В него има деца от районите на Бахмут, Херсон, Николаев, Донецк и Луганск. Освен преживения стрес от бомбардировките и бягството, някои от тях страдат за бабите и дядовците си, останали далеч.

За 8-годишната Маша днес е първи ден.

„Ще има възможност за социални контакти – да се почувства активна и свободна и да се адаптира. Понякога децата не искат да споделят пред възрастните, надявам се тук, сред другите да се отпусне...“, коментира Полина Немченко, родител.

Редом с уроците по основните училищни предмети, тук се редуват различни активности и игри. Психолог е насреща за индивидуални консултации.

„В началото на занятието ги питаме с какво настроение идват. И за какво мечтаят. Много е тежко да чуете мечтите на нашите деца - да свърши войната, родителите да се върнат у дома. В края на деня виждаме, че те вече се смеят, започват да се шегуват, групата се сплотява“, коментира Татяна Абдуллаева, ръководител на детския център.

След няколко месеца в центъра децата подобряват резултатите си в училище. А знаейки, че те са в безопасност, родителите им могат постепенно да изградят новия си живот в новия град.