Руската армия увеличава натиска и атакува съседни населени места, близо до завзетата вече Авдеевка. Зачестяват и руските атаки в Харковска област. От Харков и Одеса предават специалните пратеници на bTV - Стоян Георгиев и оператора Александър Осиченко.

„Пушкинска“ е една от главните търговски улици на Харков. А метростанция „Пушкинска“ е една от основните в центъра на града.

Името на руския поет не е било проблем за никой в Харков, но след зверствата срещу цивилни в Изюм, разрушенията в Купянск и ежедневният терор, на който е подложена харковска област вече няма човек, който да няма убит или пострадал близък. И всяко руско име, дори на поет, звучи все по-болезнено за харковчани.

Снимка: bTV

Да се крият от руски бомби в метрсотанция с името на руския поет започнало  все повече да дразни хората.

„Това беше болезнен въпрос, но ние бяхме принудени да го направим. Обществото заяви, че тя трябва да  бъде преименувана“, каза кметът на Харков Игор Трехов.

Споделяме с кмета на Харков, че руската агресия срещу Украйна е предизвикала дебат за символите и имената на улиците и в нашата страна

„Въпросът с монумента във вашата столица са вътрешни работи на България Но ние в момента се намираме в състояние на война. И обществото не приема имената свързани с Руската Ферерация, защото те са символи на агресията. Символи на войната. Така се случи и с „Пушкинска“, заяви Трехов.

Има и граждани, които са против промяната на името.

Метростанцията, която носи името на руския поет Пушкин ще бъде заменена с името на украиснкия философ Григорий Сковорода.

Дебат за паметниците и в Одеса

Дебат за паметниците на руските знакови личности има и в Одеса. Пред Градския съвет там все още се издига паметникът на Пушкин, но споровете около него продължават и не е изключено той да бъде прибран поне за реставрация, съобщиха специалните пратеници на bTV в Одеса Цветана Балабанова и операторът Огнян Кръстев.

Още в края на миналата година от града са премахнати паметниците на известния руски пълководец Александър Суворов и на императрица Екатерина Велика, смятана за основателка на Одеса. Засега нейната фигура е поставена в музей.

А днес се навършват точно 10 години от свалянето на някогашния украински президент Виктор Янукович, но вълненията са свързани с новина от съседна Молдова.

Депутати от опозицията сигнализират, че се готви среща на 28 февруари в Тираспол, на която местните власти на Приднестровието ще поискат то да се присъедини към Руската федерация. Непризнатата Приднестровска молдовска република от години води сепаратистка политика.