Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще посрещне втората годишнина от началото на войната в Украйна в Киев. Това научи bTV от свои източници в Брюксел. А днес редица европейски лидери се събраха в Полша, точно когато влезе в сила 13-ият пакет санкции срещу Русия.

Днес бяха председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и белгийският премиер Александър до Кроо, чиято страна е ротационен председател на Съюза в момента. Посрещна ги полският премиер Доналд Туск.

Мястото на срещата съвсем не е избрано случайно. Първо, защото  Полша е основен поддръжник на Киев от самото начало на войната и защото е основен пункт за преминаване на помощта към Украйна.

„Убедена съм, че ще се справим с последствията от тази война в Европа. Защото украинците се борят за върховенството на закона срещу правото на по-силния. За демокрацията и свободата срещу тиранията. Те се борят за нашите ценности, за нашата сигурност и затова ние ще бъдем зад тях, докато това е необходимо“, каза Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

„В интерес и на Украйна, и на Европа е да запазим сегашните полско-украински, европейско-украински отношения, да запазим нашата сплотеност срещу агресията на Путин в Украйна“, заяви Доналд Туск, министър-председател на Полша.

„Ясно е, че ситуацията на терен изисква да продължим с нашата подкрепа. Не можем да свалим гарда си. От съществено значение е да продължи с нашата военна, финансова и хуманитарна помощ за Украйна“, каза премиерът на Белгия Александер Кроо.

Втората причина Полша да е особено важна сега е високото напрежение на полско-украинската граница от няколко дни, заради блокадите на полските земеделци.

Срещата днес трябва да успокои и напрежение на още един фронт: тя идва непосредствено, след като Урсула фон дер Лайен заяви, че преговорна рамка за присъединяване на Украйна ще има едва след европейските избори през юни, а не преди тях, както настояват проукраинско настроените държави в Съюза.

Днес Брюксел даде зелена светлина за 13-ия пакет санкции срещу Русия. Той налага допълнителни ограничения за достъпа на Москва до нови технологии.