Показното убийство на Мартин Божанов-Нотариуса изкара наяве нови данни за търговия с влияние и натиск в съдебната система в България.

На 14 февруари цялото ръководство на Софийската районна прокуратура (СРП) подаде оставка заради свидетелства за връзките на Нотариуса с хора на ключови позиции в съдебната власт. Името на Божанов се оказа замесено в 25 дела и прокурорски преписки, повечето от тях – в СРП. Нито едно обаче не е стигнало до съда.

На 15 февруари работа започна временната парламентарна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства, свързани с дейността на Мартин Божанов. За три месеца тя трябва да установи дали Божанов е имал връзки с действащи съдии и прокурори.

Градската прокуратура разпита на гръцкия бизнесмен Йоаким Каламарис. След убийството той огласи как е бил обект на натиск от групата около Нотариуса преди години.

Стана ясно, че е съществувал клуб с ограничен достъп на Нотариуса – SS. Твърди се, че в този клуб са влизали по списък магистрати, повечето от тях – прокурори. Депутатът от ПП-ДБ Атанас Атанасов обяви, че е получил по имейла от анонимен подател с имената от списъка. Повечето прокурори твърдят, че са разбрали за съществуването на Мартин Божанов след убийството му.

Лобизма и публичните тайни в съда и прокуратурата коментираха в предаването „Тази неделя“ журналистите Силвия Великова и Анна Заркова.
„През седмицата чухме, че не знаят за този клуб. Аз съм сигурно, че г-н Сарафов (и.д. главен прокурор Борислав Сарафов) знае, защото за този клуб пише в един доклад на ГДБОП от края на 2022 г., въз основа на който започва досъдебното производство в Софийска градска прокуратура. Чух, че г-жа Зартова (подлата оставка ръководителка на СРП Невена Зартова) ни насочва към един друг клуб, за който съм сигурна, че г-н Сарафов знае, защото беше сниман в него – „Осемте джуджета“. За мен най-притеснително е, че никой нищо не знае. Магистрати казаха, че са чували, но нищо не са направили. Няма да съм първата, която ще зададе въпроса: „Ако не беше убит Нотариуса, ние щяхме ли да водим този разговор?“. Отговорът е:„Не“. Бизнесът с дела щеше да продължи да си върви“, коментира Великова.

Журналистката силно се съмнява, че твърдението, че до дни са щели да повдигнат обвинение на Божанов, е вярно.

„Както и Силвия намекна това се случва с много бандити, които са убити. Но при делата на Нотариуса, и след смъртта му, се забелязва, че се действа избирателно – избират се само тези дела, които не опират до политическия етаж на мафията, в която той упражнява професията си на измамник“, допълни Заркова.

По думите ѝ в момента в прокуратурата не се води разследване, а компроматна война между две групи.

„Едната групировка е около и.д. главния прокурор Сарафов, а другата е около районната прокурорка в оставка Зартова. По мое виждане от едната страна на тази война се улесняват интервюта като тези с гръцките инвеститори, плашат се хората с разпити – по 20 на ден, и се разпространяват клюки след съдебни репортери. Другата страна отвръща на удара. Тя пък публикува факсимилета на разпити на анонимни свидетели, които са разпитани по делото на Нотариуса. Тази война минава през подбрани медии, стига до парламентарната комисия през подходящи публикации и през доклада, който е пуснат в пощата на ген. Атанасов“, коментира още Анна Заркова.

Гледайте целия разговор във видеото!