Цялото ръководство на Софийската районна прокуратура подаде оставка заради случая „Нотариуса“.

Първо това направиха четиримата заместници на столичния районен прокурор Невена Зартова. Те декларираха, че се разграничават от действията на Зартова и желаят да останат в системата на прокуратурата.

По-късно оставка подаде и Невена Зартова. Тя уточни, че мотивите ѝ са изложени в подаденото заявление.

Невена Зартова каза, че не знае и не може да потвърди дали четирима нейни заместници също са подали декларация до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) с искане да бъдат освободени.

Преди дни Върховната прокуратура влезе в Районната на проверка заради информацията за съмненителни контакти на показно убития Мартин Божанов-Нотариуса с магистрати.

Тази седмица бяха формирани две комисии – една в Народното събрание и една към ВСС, които да се занимават с изясняване на всички твърдения, че убитият Божанов е имал сериозно влияние върху цялата ни съдебна система.

По-късно изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов предложи на Висшия прокурорски съвет за изпълняващ функциите административен ръководител на Софийска районна прокуратура (СРП) да бъде назначена Светлана Димитрова Митова – прокурор във Върховна прокуратура, която да заема длъжността до избора на титуляр.

Предложението на главния прокурор е във връзка с подадените пред Висшия прокурорския съвет оставки на досегашното ръководство на СРП, в т.ч. на четиримата заместник районни прокурори, които в своя декларация се разграничават от действията на административния ръководител на РП-София, съобщават от прокуратурата.