Разстреляният Мартин Божанов-Нотариуса е имал влияние върху съдебната система. Това заяви прокурор Невена Зартова пред bTV малко след като се оттегли като ръководител на Софийската районна прокуратура.

Половин час преди нея оставки подадоха четиримата ѝ заместници. Така най-голямата прокуратура в страната остана без ръководство.

И четиримата заместници на Невена Зартова са подали оставките си, защото „категорично се разграничават от дейността на административния си ръководител и подкрепят изцяло усилията на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов“.

Снимка: bTV

Самата Невена Зартова се оттегли веднага след тях, за да не се натрупва напрежение, а причина за това са четирите проверки по казуса „Нотариуса‘.

Невена Зартова каза, че познава Мартин Божанов, че има много хора, които знаят много за неговата мрежа, но нямат смелостта да го изкажат публично. Тя подчерта, че мрежата около Пепи Еврото е много по-могъща. По казуса „Осемте джуджета“ няма наказани.

„Не трябва да се прикриват имена. Има хора, които знаят много, но не знам дали ще имат смелостта да го изкажат публично, магистрати имам предвид. Не съм аз човекът, който е поддържал контакти с него, за да мога да кажа каква точно е била схемата му на влияние в съда и прокуратурата“, посочи тя.

Зартова подчерта, че е виждала Нотариуса два пъти, след 2022 година, когато е подавал две жалби в прокуратурата.

„Той е идвал тук при мен с настойчивото желание да му бъдат снети обяснения. Аз му обясних, че е назначена проверка, че от прокурора зависи реално кога ще му бъдат снети тези обяснения“, обясни тя.

Зартова е проверила и 16 преписки срещу Нотариуса между 2005 година и 2021 г. Някои са прекратени поради изтекла давност.

Зартова познава и адвокат Велемир Атанасов, за когото се твърди, че е от мрежата на Нотариуса, още от 2005 година. Тогава Атанасов е бил съдия. Тя отрече да е посещавала клуба на Нотариуса.

„Другият кръг - кръгът около Пепи Еврото, също трябва да бъде разследван и разнищен, защото аз мисля, че там са намесени също толкова, ако не са и повече имена на магистрати. Кръгът около Пепи Еврото е по-могъщ“, подчерта тя.

Борислав Сарафов вече е изпратил своето предложение Светлана Митова да поеме временно софийската районна прокуратура. Така от утре у нас ще има двама временно изпълняващи административни функции прокурори.