"Не мога да коментирам кой ще бъде външен министър. Това решение трябва да бъде взето от управляващата коалиция. Всички виждаме, че тези скандали, които текат покрай разпределението на властта, късат все повече нишката между управляващи и общество".

Това коментира президентът Румен Радев във връзка с предстоящата ротация и споровете около министерските постове.

"Надявам се управляващите да си дават сметка за това, защото хората виждат едни препирни за постове, за властови ресурси, за това кой ще говори навън, но не виждат решаване на въпроси, свързани с национални интереси и с очакванията им като граждани", заяви още президентът.

Той посочи, че ще действа изцяло в рамките на Конституцията, така че да предостави "максимално добри условия" на изпълнителната власт да вземе своите решения в този процес.

Румен Радев бе помолен да коментира и твърденията, че ще прави политическа партия и тя ще се казва "Трети март".

"Да сте ме чули аз да говоря за такава партия? Задайте въпроса на тези политически лидери, които говорят за партия "Трети март". Питайте ги какво толкова ги притеснява. Явно погазването на всички предизборни обещания, явно нарушаването на елементарни принципи в коалицията не произвежда резултат в интерес на обществото и затова самите граждани търсят алтернатива. Многократно заявих, че ако дам доверието си на някоя политическа сила, ще ви го оповестя лично", каза държавният глава.

След убийството на Нотариуса - какво се случва с прокуратурата?

"Всички сме наясно, че създаването на една такава престъпна мрежа за въздействие върху съдебната система няма как да стане без политически протекции. Това е големият въпрос. Отстраняването на един такъв тумор и недопускането на подобни практики в бъдеще изисква да се стигне до края и до разкриването на политическите зависимости. Неслучайно заявих, че това е тест, но и възможност и за съдебната система, за изпълнителната власт, за Народното събрание да решат този случай", заяви Румен Радев.

„Дали анкетната комисия в НС ще има волята или пък желанието да разкрият политическите зависимости, от това ще проличи доколко нашият парламент желае да бъде ангажиран с решението на този казус", допълни той.

Недостиг на ресурси, технологична изостаналост, липса на личен състав - сред проблемите в Българската армия

Недостигът на ресурси, технологична изостаналост, закъсняла модернизация, липса на личен състав, прекалено сложни процедури за планиране на отбранителните способности и още по-тромави процедури за аквизиция. Това посочи като проблеми пред армията президентът Румен Радев.

Държавният глава участва в първия ден от годишната конференция на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, която започна с представяне на анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2023 г.

"Голям част от проблемите, които дискутирахме и стояха пред Българската армия на предишния анализ, нашата армия и сега се сблъсква с тях", заяви Радев.

По думите му е много важно да се разбере, че националната сигурност е всеобхватна и много сложна материя и тя се гарантира не само от Министерството на отбраната, а от редица важни и отговорни институции.

Според Радев са необходими сериозни инвестиции най-вече в хората.

"Трябва да има много сериозна политика – от заплащане, жилищна политика, условия за професионално и кариерно развитие и най-вече мотивация", на мнение е държавният глава.