Разходите за отбрана на България, поръчките на американски изтребители F-16 за българските военновъздушни сили, стремежите на Европа за осигуряване на собствена отбрана, съмненията за заобикаляне на енергийните санкции от страна на Русия, стабилността на демокрацията в България и проблемите с корупцията.

По тези теми говори министър-председателят акад. Николай Денков в интервю в предаването „Хард ток“ на Би Би Си, излъчено тази сутрин.

Водещият Стивън Сакър постави специален акцент и върху темата за разногласията около поста външен министър след планираната ротация в българското правителство.

Министър-председателят каза, че българското правителство прави всичко възможно, за да предотврати заобикаляне на санкциите срещу Русия.

Той отговори на въпрос относно съмненията около дейността на „Лукойл – Нефтохим“. Денков отбеляза, че често се отправят твърдения в тази област, които след това не са подкрепени с доказателства, и добави.

„На национално ниво в рамките на европейските регулации ние правим всичко необходимо, произтичащо от тези изисквания, но това не е достатъчно, защото проблемът е преди всичко на европейско ниво, а не толкова и на ниво отделни държави, включително и България“, каза той, цитиран от „Фокус“.