Проф. Асена Сербезова е била заплашвана от човек на високо ниво в прокуратурата по времето на COVID пандемията. Това обяви самата тя в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Бившият здравен министър и бивш председател на Българския фармацевтичен съюз разказа, че след множество проверки за спекула в аптеките преди да се обяви извънредно положение заради коронавируса, е получила обаждане от прокуратурата.

То се случва, след като тя инициира среща с тогавашния главен прокурор Иван Гешев, на която са уточнили, че колеги ще съдействат на проверките и ако има спекула ще я представят на проверяващите.

„Тогава сигнализирах, че има недостиг на лекарства, а проверките в аптеките бяха от 5-6 институции наведнъж. Самата среща с Иван Гешев мина професионално и дистанцирано без никакви ангажименти. Казахме, че ще съдействаме и помолих за човечност, да не се злоупотребява и да не се окаля имиджът на фармацевтите“, поясни Сербезова. 

Тя обясни, че по време на срещата не е демонстрирано никакво несъгласие.

„2 дни след това получих обаждане от човек от прокуратурата. Той се представи, имам свидетел на този разговор, материалите са в съда, ще стане известен по-късно. Засега не мога да го обявя. По време на разговора ми беше казано, че ще бъдат приложени силови методи - не да внимавам и да се кротна, а директно ми казаха, че ще бъдат приложени силови мерки, ако не спра да рева за проверките за липсата на лекарства“, обясни тя.

Веднага след обаждането тя получава обвинения. Сербезова свързва всички събития в едно, каза самата тя. И уточни, че по време на разговора с човека, който я е заплашвал, на екрана на телефона ѝ не е бил изписан номер. 

Тя обясни, че е пуснала устройството на спикър и е имала свидетел на отправените закани. 

Октомври месец 2020 г. тогавашната председателка на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова получава обвинение във връзка с нейни интервюта по време на извънредното положение през март.

Заради предупрежденията ѝ за евентуални проблеми с лекарствата тогава Софийската районна прокуратурата започна разследване срещу нея за всяване на паника и тревога сред гражданите по време на пандемия.

Днес Сербезова обясни, че и след заплахата продължава да ходи в телевизионните студиа.

„Аз не престанах да рева, продължи да обикалям студиата и да посочвам на обществото какво правят другите държави, че това насаждане на страх и паника е вредно, че държавата трябва да се подготви за идващата пандемия“, коментира бившият здравен министър.

След първоначалните заплахи е нямало повече напомняния за други силови методи.

Сербезова обясни, че не знае дали хората, които са ѝ се обадили по време на пандемията, са свързани с групата около Мартин Божанов-Нотариуса.

Бившият здравен министър не отрече, но и не потвърди, че заплахите са идвали от ръководителя на дирекция „Публична комуникация“ към главния прокурор Веселин Иванов.

Директорът на пресцентъра на прокуратурата каза за bTV, че няма да коментира и определи твърденията като неверни. Според Сербезова, обаждането е било от сателитен телефон и телефонен номер не е бил изписан. Малко след това тя е получила обвинение от прокуратурата.

Вижте още във видеото.