„...изказваме публичното си възмущение и нетърпимост срещу изнесените в последните две седмици данни за действието на кръговете около публично осветлените Мартин Божанов-Нотариуса и Петьо Петров–Еврото и пълното насрещно бездействие на Прокуратурата на Република България като единствен орган в държавата, имащ правото да повдига и поддържа обвинението срещу лица, извършили престъпление“.

Това гласи позиция на адвокатските съвети на адвокатските колегии във Варна, Видин, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Смолян.

„За нас звучат абсурдно изнесените от съдия Владислава Цариградска данни, че в миналото е била заплашвана и продължава да бъде заплашвана и до днес от лица, гравитиращи около горепосочените кръгове и вместо тези лица да бъдат незабавно арестувани и опасността български съдия да пострада да бъде неутрализирана, на същата да и бъде назначавана съдебна охрана, докато отправилите заплахите лица се разхождат свободно в обществото“, пише в позицията.

„За нас звучат абсурдно и изнесените данни, че тези две групи вероятно са подкрепяни от висши политици и че прокуратурата отново оглушително мълчи, без да предприема никакви действия по разследване на тези твърдения“, допълват адвокатските съвети.

Те изразяват пълната си подкрепа към съдия Владислава Цариградска и я поздравяват за изразената смела публична позиция по повод отстояване на независимостта на българският съдия.

„Апелираме органите на прокуратурата да започнат незабавно, бързо и безпристрастно разследване на изложените данни и обстоятелства, и при наличието на данни за извършени престъпления, да образуват досъдебни производства и да не се поколебават да повдигнат обвинения, дори и на висши политици и магистрати“, настояват още те.

Ето и цялата им позиция: