Новият политически сезон започна с масов антиправителствен протест и безредици. Още преди работния ден на депутатите в новата пленарна зала на Народното събрание в „Триъгълника на властта“ се събраха протестиращи с искания за оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Още от вчера полицията разположи полиция в този район. Входовете към бившия Партиен дом бяха оградени от полицейски кордони и коли на жандармерията.

До ескалация на напрежението се стигна на няколко пъти още в ранните часове на протеста.

След опити на протестиращи да пробият блокадата на полицията и да достигнат до депутатите, властите използваха лютив спрей срещу хората.

При пръскането пострадаха и нашите колеги репортерът Канна Рачева и операторът Борислав Мавров.

По-късно от СДВР дадоха извънреден брифинг, от който стана ясно, че има поне 20 полицая, които също са пострадали от обгазяване.

Властите призоваха за деескалация на напрежението, защото в противен случай ще използват физическа сила.

Междувременно в бившия Партиен дом…

Новият политически сезон започна в новата зала на Народното събрание.

От рано сутринта стана ясно, че от ГЕРБ водят преговори с ВМРО и НФСБ с надеждата да получат тяхната подкрепа за свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията.

Припомняме, че коалиционните партньори обещаха подкрепата си само ако в промените бъдат включени и техни предложения.

Веселин Марешки от „Воля“ заяви, че неговата партия няма да участва в събирането на подписи.

По-късно депутатите се събраха в залата на новото Народно събрание и започнаха политическите речи. Първи на трибуната се качи президента Румен Радев, който направи обръщение към парламента и нацията. Преди старта на неговата реч депутатите от ПГ на ГЕРБ демонстративно напуснаха залата.

След речта на президента последваха традиционните речи от страна на различните парламентарни групи в Народното събрание.

Най-голямото предизвикателство в началото на новия политически сезон е събирането на подписи за свикване на Велико народно събрание. На ГЕРБ за нужни 120 подписа, за да стартират процедурата, но засега това изглежда невъзможно. От БСП и ДПС потвърдиха отново решението си да не подкрепят управляващите в промяната на Конституцията.

Решение от коалиционните партньори на ГЕРБ се очаква до края на деня.

Паралелно с протестите в България редица български общности зад граница организират акции в подкрепа на недоволството в родината.

Денят започна с онлайн демонстрация на наши сънародници в Австралия и Нова Зеландия.

По-късно ще протестират в Кипър, Норвегия, Хага, Виена, Брюксел, Кьолн, Берлин, Лондон, Париж, Отава, Ванкувър и Торонто. Българи в Чикаго също ще се включат виртуално.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!