Има напредък в преговорите между коалиционните партньори ГЕРБ и ВМРО за проекта на новата Конституция и свикването на Велико народно събрание.

Припомняме, че още при представянето на проекта от ВМРО коментираха, че ще подкрепят свикването на ВНС само ако в Конституцията бъдат включени и техни предложения.

„Безспорно има напредък. Вчерашните разговори показаха готовност за сериозен диалог. Обсъждаме много от темите, които предложиха от ВМРО и НФСБ. Днес те ще заседават идо края на деня вероятно ще имаме окончателно решение“, коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ пред bTV.

От страна на ВМРО условието е да бъдат приети техните предложения, като в противен случай те няма да подпишат проекта на ГЕРБ за Конституция.

На коментар от страна на репортера ни Теодора Енчева, че образователният ценз нарушава основни човешки права, представителят на ВМРО заяви, че това е „дискусионен въпрос“. „Може да се впише по различен начин. Това е важна тема за нас и тярбав да се сложи край на купения, етническия и корпоративния вот“, категоричен е той.

Партията държи най-много на образователния ценз за гласуване на избори, както и задължителната казарма.

Явор Божанков от БСП коментира, че новата Конституция е обида за юридическата мисъл. „ГЕРБ се опитват да въведат един гербаджийски ред, в който страната става прокурорска република. Няма нито един глас от БСП да излезе в подкрепа на тази импровизация“, допълни Божанков.

Повече вижте във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!