За Велико народно събрание е необходимо мнозинство, което е абсолютно невъзможно без подкрепата на БСП и ДПС, категоричен е юристът по международно наказателно право Христо Христев.

„Ако те поддържат позицията си, която е до момента, това са само маневри в леген. Едно напразно упражнение, което цели да да отклони вниманието и да удължи времето до края на мандата в една по-комфортна ситуация, в която няма да се обсъжда как са изхарчени едни определени пари“, допълва Христев.

Той коментира, че настоящата ни Конституция в общ план съответства на най-добрите конституционни достижения, които можем да наблюдаваме и в Европа. По думите му няма необходимост за изцяло нов документ.

„Аз не виждам как ще бъде направен този рестарт на системата. Някакво същинско учредяване на държавата в този проект няма“, коментира Христев.

По думите му повечето от предложените промени не налагат свикването на Велико народно събрание, с изключение на намаляването броя на народните представители от 240 на 120. По това предложение Христев има съмнения – „Колкото и грубо да звучи, много по-лесно е да купите 120 депутата отколкото 240“, казва той.

Относно разделянето на Висшия съдебен съвет на отделни колегии, Христев коментира, че това не може да бъде магическо решение. За намаляването на мандата на главния прокурор, юристът е категоричен, че това нищо няма да постигне.

„Това, че ще намалите мандата на един човек с абсолютна власт, не означава, че ще намалите неговата абсолютна власт“, казва Христев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!