Първият ден от новия политически сезон започва с протест и масово полицейско присъствие около сградата на новия-стар парламент. След 55 дни на протести днес е планиран масов такъв, а скандирания за оставка се чуват от ранни зори.

Днес трябва да стане ясно дали ГЕРБ ще съберат 120 подписа за нова Конституция и 160 за събиране на Велико Народно събрание. Очакваме да видим как ще приключат преговорите с ГЕРБ и „Воля“ по тези два въпроса.

В обновената зала на парламента пък представителите на парламентарните групи ще направят обръщение. Слово ще държи и председателят на Народното събрание – Цвета Караянчева.

В 10 ч. обръщение ще направи и държавният глава Румен Радев.

На този фон около парламентарната сграда се събират граждани, за да поискат оставката на кабинета и на главния прокурор. Някои от тях са изкарали нощта в палатките.

В „Триъгълника на властта“ са разположени тентите на „Отровното трио“, дошли са поддръжници на партия „Възраждане“ от Варна, Димитровград, Стара Загора, Харманли и Велико Търново.

Майките от „Системата ни убива“ са разположени откъм „Дондуков“.

Снимка: Ладислав Цветков

По предварителна информация от „Да, България“ имат разрешение за протест на площад „Александър I“ пред БНБ. Отново по предварителна информация там ще бъдат и от сдружение БОЕЦ.

Снимка: bTV

Около 7:40 ч. поддръжници на „Възраждане“ разгънаха голям български флаг пред парадния вход на бившия партиен дом.

След това се отправиха към задния вход на сградата, откъдето влизат народните представители, и се присъединиха към „Да, България“ и сдружение БОЕЦ.

Снимка: Ладислав Цветков

Полицейските коли от тази страна на сградата са над 20, разположени са и автомобили на жандармерията.

Около 8 ч. друг лъч на протестиращите, минаващ през градинката на Народния театър, се вля в множеството в пространството между БНБ и новото Народно събрание. Хората от този лъч носеха икони и портрет на Васил Левски.

Снимка: btvnovinite.bg

Междувременно някои от хората споделиха какво ги е накарало да се включат в протеста.

Снимка: Ладислав Цветков

„Надявам се да постигнем оставка на правителството, оставка на главния прокурор Иван Гешев. Положението в държавата вече е нетърпимо. Държавата е пропита от корупция, изгониха децата ни зад граница. Съсипаха ни живота – нямаме гори, нямаме реки, няма живот, няма абсолютно нищо в България. Надяваме се наистина това корумпирано правителство да се махне и се надяваме всичко да бъде на добра воля. Надяваме се на служебно правителство, което да потърси отговорност на сегашното правителство – правителството, което 11 години ни управлява, което изнесе златото на България, което изгони децата на България, което не ни остави живот“, разказа жена.

Снимка: Ладислав Цветков

Друг човек пък не пожела да коментира пред камера от страх, че могат да уволнят съпругата му, която е на държавна работа: „Вие нямате представа какво става в провинцията и на места. Местните дерибеи какво правят...“, каза само той.