Гореща политическа интрига на прага на новия парламентарен сезон: Ще съберат ли управляващите от ГЕРБ нужните 120 гласа, за да вкарат в народното събрание проекта си за нова конституция след отказа на ДПС? 

Премиерът и лидер на ГЕРБ е убеден, че това ще се случи. Коалиционният партньор ВМРО обаче държи на исканията си срещу подкрепа за проекта.

Президентът пък призова парламентът да се саморазпусне.

А депутатите ще заседават на новия си адрес - сградата на бившия партиен дом, която протестиращи планират да обсадят. 

ГЕРБ ще успее да събере подписите на 120 депутати, с които да входира проектоконституцията си в парламента, зави премиерът Бойко Борисов.

Ден след като ДПС отказа подкрепа, той коментира хода им като "сценарий с Христо Иванов". 

Във Видин министър-председателят заговори за връзка между акцията на "Да, България" край "Росенец" и позицията на ДПС да не застане зад текстовете на ГЕРБ за нов основен закон. 

"Отидоха, подплашиха Ахмед Доган, който там зад борчетата махаше, прибра се веднага и сега направиха какво – отново  БСП, ДПС, Радев и олигархията заедно", заяви Борисов.

По думите му, това което са предложили ГЕРБ, е просто "една чернова - проект, който всеки ред, всеки абзац, всяко листче, ВНС може да промени". 

"Всички са лъгали. Искат промени, ВНС, а сега искат да има насипен парламент, за да има пак кабинет тип Орешарски", заяви още Борисов.

В отговор Христо Иванов определи позицията на ДПС като "логична", както и че партията му никога не е искала нова Конституция. 

"Бойко Борисов - опитвайки се да спечели време за власт, за да си изпълни антажименттите, които е поел за задкулисието, измисли тази абсолютна безсмислена стъпка с предложението за нова конституция и ВНС", посочи Христо Иванов. 

Ден преди срока, който ГЕРБ сама си постави -  воеводите отново заявиха, че държат на шестте си изисквания за подкрепа. Сред тях - образователен ценз и наборна военна служба.

"Нещо не са много склонни да ги приемат аргументите, нямало да бъдат щастливи този и онзи. Те хората не са щастливи да си плащат и данъците", заяви лидерът на ВМРО - Красимир Каракачанов.

А на инспекцията на новия път с автомагистрални габарити "Ботевград-Видин" с Борисов в джипа беше и Росица Кирова - до този момент областен координатор на партията на Слави Трифонов във Видин.

За bTV тя уточни, че била поканена от Борисов лично, на място, като лидер на гражданските инициативи в региона и организатор на протестите преди няколко години. 

Във Фейсбук премиерът публикува и снимка от среща "на кафе" с нея, за която Кирова обясни, че не са се обсъждали политически теми. 

Малко по-късно Слави Трифонов обяви, че ръководството на партията му е решило - Кирова вече няма да е нито областен координатор, нито член на партията.