Ако се променя Конституцията, трябва да се променя глобално и бихме подкрепили един проект, в който са заложени нашите предложения. Това заяви лидерът на ВМРО и министър на отбраната Красимир Каракачанов относно проекта на ГЕРБ за нов върховен закон и свикване на Велико народно събрание. Той определи като грешка бързането за съставяне на текстовете в основния закон. 

По думите му, откакто са представили своите подложения за поправки – Коалиционен съвет не е имало. Той призна, че е чул аргументи „против“ на свои колеги от ГЕРБ. „Аз не разбирам техните аргументи – ама, този нямало да бъде щастлив, ама онзи нямало да бъде щастлив. Хората не са щастливи да си плащат данъците, да спазват правилата на Закона за движение по пътищата. Държавата дава, но и гражданите трябва да се отзовават“, коментира Каракачанов. 

Лидерът на ВМРО посочи, че не е склонен на компромиси, защото досега те са били само от едната страна. „Аз винаги съм бил привърженик на Президентска република – на по-засилени президентски правомощия, абстрахирайки се от факта кой сега е президент и кой ще бъде. За първи път го предложих този вариант през 1999 г. (…)Това са идеи, които лансираме от години, единственият компромис, който можем да направим е да се направи референдум не само по нашите, но по всички предложения. Тогава ще видите какво предпочитат хората“, коментира Каракачанов. 

„Няма как да гониш 160 гласа, като ти не си направил никакъв дебат в парламента, който трябва да вземе това решение – кой какви идеи има. Всичко останало са празни приказки“, каза още той.

Министърът на отбраната посочи, че шестте идеи на ВМРО са фундаментални, сред тях са образователен ценз за гласуване и наборна военна служба.

„Ако говорим за честни избори, нали трябва да спрем купения вот, а можем по един основен начин – когато хората, които не са спазили Конституцията, в която пише, че образованието до 16-годишна възраст е задължително и безплатно. Които не са го спазили няма да гласуват. Не е нормално хора, които не са си направили труда да се научат да четат и пишат на български, срещу 20, 30 или 50 лв. да определят бъдещето на страната. А точно в тези гета гласуват на 100%. Както се сещате, те не гласуват за идеи, а за банкноти. Това трябва да приключи“, добави Каракачанов.

По отношение за наборната военна служба, Каракачанов обясни, че има проблеми при окомплектоването на личния състав и резерва. „Конституцията беше променена 2008 г., без да се мисли. Махна се текста за наборната служба, но остана, че защитата на родината е дълг на всеки гражданин. Е, как един младеж ще защитава страната си, като няма елементарна военна подготовка“, заяви лидерът на ВМРО.