Старт на консултациите на ГЕРБ в парламента за нова Конституция. Неизвестните ще се съберат ли нужните 120 депутатски подписа за внасянето на проекта засега остават.

На консултациите с ГЕРБ днес не дойдоха 9-имата независими депутати, а от ВМРО първо изразиха принципна подкрепа, но след това поставиха условия.

Ако коалиционните партньори от ВМРО и НФСБ застанат зад ГЕРБ, трябваше да се търсят още 4 гласа. След разговорите се оказа, че управляващите не могат да са сигурни в подкрепата на ВМРО.

„Приехме тяхното намерение и предложение задължително в проекта да се впише преамбюл, в който да се очертаят основните принципи, по които функционира българската държава“, каза Даниела Дариткова от ГЕРБ.

„Ние не можем да не подкрепим инициативата на ГЕРБ за свикване на Велико народно събрание. Има много неща, които обаче са свързани с детайли, свързани с идеологията на ВМРО да намерят място в Конституцията“, каза Искрен Веселинов от ВМРО.

Час след срещата в позиция до медиите ВМРО поставиха условията си изрично: „Няма да подкрепим проекта за Конституцията на ГЕРБ, ако в нея не влязат шестте точки на Каракачанов. Сред тях образователен ценз и задължително гласуване, връщане на наборната служба и възможност и президента да предлага закони“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Всички останали текстове трябва да се съобразят не само с нашия диалог с ВМРО, а и с всички политически сили, с които ще водим разговори“, заяви Дариткова.

Така 12-те гласа на ВМРО се оказват под въпрос. Другият коалиционен партньор – НФСБ, обяви, че на техните 9 гласа може да се разчита.

Снимка: btvnovinite.bg

Проектът на ГЕРБ вече търпи корекции, а на независимите депутати се оказа, че времето до днес не им е било достатъчно, за да решат ще подкрепят ли ГЕРБ.

Освен с независимите, ГЕРБ ще се консултира и с „Воля“, но на 2 септември. Във „Фейсбук“ Веселин Марешли обяви, че левицата сменяла курса. Разполагал с информация, че БСП ще подкрепят свикване на Велико народно събрание.

Снимка: btvnovinite.bg

Предстои да стане ясно кога независимите ще са готови за Консултации с ГЕРБ. Все още се чака отговор от ДПС.