Напрежение възникна между протестиращи и полицаи в района на новата сграда на парламента от страната на паркинга на БНБ. Демонстрантите замерят полицаите с ябълки и яйца, клатят полицейските коли в опит да ги обърнат, за да достигнат до депутатите. 

Снимка: bTV

Някои дори се качват върху полицейските микробуси.

Полицията извърши арест на един от протестиращите, когото издърпаха от множеството.

Снимка: bTV

Изключително засилено полицейско присъствие имаше от сутринта в района на новата сграда на парламента. 

Създадени бяха 4 КПП-та. Затворена беше и цялата градинка около сградата на бившия царски дворец. След сблъсъка между полицаи и протестиращи пропускателните пунктове изчезнаха, а демонстрантите се опитаха да  навлязат в пространството около сградата.

Полицейски екип е разположен и на улица „Московска“, която обаче е оставена отворена за автомобили и откъдето минават част от депутатите. На тази улица имаше и специализирани части на полицията, които са готови да я затворят.

Откъм булевард „Дондуков“ също има блокада и много жандармерия, но те бяха преместени по-късно от страната на БНБ, за да помогнат на своите колеги.

Полицията беше образувала кордон със своите коли, за да бе може да се стигне до сградата, което бе и причина протестиращите да се опитат да ги обърнат.

За да предотвратят опита за пробив и щети по полицейските коли, жандармерията излезе пред тях в пряк контакт с протестиращите. Много от полицаите и жандармеристите трябваше да почистят шлемовете си от хвърлените по тях яйца, за да могат да виждат.

Към 8:20 ч. имаше втори опит за пробив от страна на протестиращите, но отново не успяха да достигнат до входа на сградата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!