„Всички ние сме в тази зала по волята на българските граждани като демократично избрани в резултат на демократични избори. Това, в което сме се клели, е да спазваме Конституцията и законите на страната. И в тази Конституция е ясно разписано, че цялата власт произтича от народа и никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет. Всеки политик обаче има избор по какъв начин да осмисли присъствието си в политиката и да остане в историята на страната“.

Това каза в обновената пленарна зала на новото работно място на депутатите председателят на ПГ на ГЕРБ – д-р Даниела Дариткова.

Тя изчете речта си след словото на президента Румен Радев. Дариткова изчака депутатите от ГЕРБ да се върнат в залата. Преди това те излязоха, когато на трибуната се качи президентът.

„Едва ли ще се запомни с добро този, който от позицията на високия си пост, воден от личните си властови амбиции, със стиснат юмрук призова за метежи и бунт. Този, който сее разделение и агресия, заради който се издигат бесилки и се разнасят ковчези, заради който се поругават сградите на институциите в България. Ние от ГЕРБ сме избрали да бъдем национално отговорни. Да търсим обединение и умиротворение, да градим България“, продължи Дариткова.

Тя подчерта символиката на днешния ден, когато депутатите от 44-то Народно събрание влизат в новата сграда на парламента. Председателят на ПГ на ГЕРБ изрази надежда, че това събитие ще постави началото на положителна промяна.

„Парламентарната група на ГЕРБ осъзнаваме необходимостта от решителни промени в политическия и обществен живот на страната и поемаме този ясен ангажимент да съдействаме за осъществяването ѝ. (…) Държа да подчертая, че конституционният проект, който нашата парламентарна група представи пред българското общество, е преди всичко инструмент за преминаване през сложната и изискваща широко съгласие процедура за свикване на Велико Народно събрание. Този проект не е нито новата Конституция, нито ще бъде приеман в настоящия парламент. Въпросът днес не е свързан с детайлите на бъдещия основен закон, а с възможността за свикване на Велико Народно събрание“, добави Дариткова.

Цялото обръщение чуйте във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!