Не липсата на нова Конституция и Велико народно събрания изкараха хората на улицата, а липсата на морал, подриването на устоите на държавността и корупцията. Това подчерта в словото си пред Народното събрание в началото на новия политически сезон президентът Румен Радев.

„Очаквам българският парламент да не влиза повече в ролята на обслужващ персонал на министър-председателя, да не подменя обществения дневен ред, да не скверни парламентаризма с неграмотни упражнения за нова Конституция и Велико народно събрание, които имат за цел единствено спасяване на правителството“, подчерта президентът.

По думите му дебатите за промени в основния закон трябва да се състоят, но в рамките на нов парламент и с ново правителство. Според него вариантът с експертен кабинет е неприемлив, защото това би била „марионетка на сегашната власт“. Радев предупреди и че предлаганите промени в изборното законодателство са недемократични: „Не може да решаваме политически въпроси с полицейски методи“.

„Предупредих, че или апатията ще продължи да изпразва България, или улицата ще помете статуквото. Тези мои думи бяха пренебрегнати – предполагам, с надеждата всички проблеми да потънат в апатията. Улицата, изпълнена с възмутени и загрижени за бъдещето на България хора, дойде за оставки. Ако парламентът бе упражнявал по-силен пълноценен контрол върху изпълнителната власт, сега нямаше да има порочно изхарчени милиарди, мастити олигарси, пълни с валута шкафчета и пълни с гневни хора улици“, подчерта Румен Радев.

В началото на речта му управляващите демонстративно напуснаха пленарната зала. Държавният глава коментира така: „Бягството няма да ви спаси от позора! С това показахте, че истинският парламент е отвън!“. След края на изказването си Радев също напусна парламента и не изслуша позициите на парламентарните партии.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!