Нов механизъм за финансиране на болниците в периода на кризата с COVID-19 предлагат управляващите.

Обсъжда се лечебните заведения и договорните партньори от извънболничната и денталната помощ да получат 85% от средномесечната си заработка, съобщи министърът на финансите Владислав Горанов по време на второто четене на актуализацията на държавния бюджет.

Той посочи, че безспорно ограниченията, които се наложиха заради пандемията от короновирус, може да доведат до значително по-малка заработка през този период.

"Тази заработка няма да бъде отчетена при финансирането на лечебните заведения в периода на кризата", заяви Горанов.

"Механизмът, който се подготвя и в момента тече Надзорен съвет на НЗОК, ще предвижда за този период финансирането да се сведе до 85% от средномесечната заработка на тези лечебни заведения и на договорните партньори от извънболничната помощ и от денталната", посочи той.

Според министъра на финансите лимитирането на дейността би следвало да доведе и до някакъв елемент на спестяване от клиничните пътеки, заради обстоятелството, че всъщност не е извършвана реална медицинска дейност в тези лечебни заведения.

Този модел е съгласуван с Българския лекарски съюз и предстои след заседанието на НЗОК да бъде преподписан Националният рамков договор, съобщи Владислав Горанов.

Според правителството по този начин ще се гарантира функционирането на лечебните заведения и временно ще се дерогира принципът, на който обичайно в нормално положение функционират договорните партньори на НЗОК.

От БСП изразиха притеснения от ограничителните мерки на Министерството на здравеопазването в дейността на лечебните заведения.

Начинът на финансиране на медицинската дейност у нас е поставен под сериозен проблем, посочи Георги Йорданов от левицата, цитиран от БТА. Колегата му Филип Попов коментира, че съдбата на Белоградчишката болница, която е пред закриване, ще бъде последвана от множество такива малки общински болници, защото в бюджета не е предвидена помощ за тези лечебни заведения. Дора Янкова от БСП поиска средствата за българските общини да се увеличат с 420 млн. лева.

  • Последни дози в "зелените коридори": На места в страната се поставят ваксини
  • Проф. Кантарджиев: Преболедувалите COVID-19 може да се ваксинират само с една доза
  • Увеличава се заетостта на COVID леглата в болниците
  • Ваксинационният сертификат: Ще стане ли условие за пътуване в ЕС?
  • Сблъсък за ваксините между социалистите и управляващите
  • В Бургас: Денонощна ваксинация до изчерпване на количествата
  • Ангелов за „АстраЗенека“: Правим си сметката без кръчмаря
  • Проверка в Спешната помощ в Благоевград по сигнал за неизплатени COVID възнаграждения
  • 1822 са новите случаи на коронавирус у нас
  • НСИ: По-ниски цени и алтернативни предложения от хотелиери, за да оцелеят в COVID кризата