Общинската болница в Айтос, до сега полагала грижи главно за пациенти от района, изведнъж се превърна във втора по важност в цяла Бургаско. Причината е, че има инфекциозно отделение, макар и строено преди повече от век.

Решението изненада медицинския персонал, над 90 % в пенсионна възраст. Макар и да не знаят какво ги чака утре, повечето от тях остават.   

Снимка: btvnovinite.bg

 

Въпреки заявеното желание да работи, ден преди в лечебното заведение да бъде настанен първият пациент с COVID-19, 67-годишната медицинска сестра Веселина Тодорова напуска. Не защото не обича работата си, а защото близките ѝ се тревожат за нея.

Павилионът с общи помещения и една тоалетна трябва да е готов да поеме 13 пациенти с коронавирус. Още 20 трябва да поеме Вътрешното отделение. За първите няколко дни болните са трима. 

Снимка: btvnovinite.bg


„Тази сутрин съм ги прегледала, спокойни са. Единият е бил фебрилен през нощта, сутринта е афебрилен, имат лечение. Персоналът е един и същ – двама лекари, една сестра на смяна и един санитар. Повече няма! Това е недостатъчен персонал. Трябва да имаме поне още една сестра на първа смяна, когато вземаме проби“, заяви : д-р Павлина Попова, нач. „Инфекциозно отделение“ в МБАЛ-Айтос.

Д-р Попова е на 74 години и с диабет. Споделя, че всички се притесняват, а един по един служителите напускат. 

Снимка: btvnovinite.bg

69-годишният шофьор на линейката дезинфекцира спешния автомобил по няколко пъти на ден. Успокоява се, че има преграда, която го отделя от болните. 

Началникът на „Вътрешно отделение“ в айтоската болница д-р Силвия Маркова заяви, че условията не са подходящи за лечение на заразени с COVID-19 пациенти.

„Това е „Вътрешно отделение“, то не е пригодено за инфекциозно – има един вход, от там ще влиза персоналът, от там ще влизат болните, от там ще излизат изписани и от там ще влиза храната, всичко! Как ще стане това? Аз не го виждам“, добави тя.

Снимка: btvnovinite.bg


Въпреки притесненията, до лекаря инфекционист с над 50 години стаж, остава и главният пулмолог на болницата, също в пенсионна възраст. Докато могат. 

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 668 41 160 1 528
Света 6 861 986 22 499 398 489 3 361 466
Заразени* Нови Починали
България 2 668 41 160
Света 6 861 986 22 499 398 489
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer