Болницата в Айтос ще трябва да поеме основния поток от болни, след като тази в Бургас запълни капацитета си.

В над 100-годишната лечебница е единственото инфекциозно отделение извън Бургас и второто в областта, в което се лекуват белодробно болни.

В здравното заведение липсва и достатъчно медицински персонал, а наличните им защитни облекла ще стигнат само за два дни.

В Бургасако беше установено, че могат да бъдат уредени 450 легла за болни с коронавирус и 40 легла за тежките случаи.

След преобразуване на вътрешното и инфекциозното отделения, болницата в Айтос трябва да отдели 40 легла.

Управителят на болницата д-р Паруш Парушев обясни, че ако в лечебницата се приемат 40 пациенти наведнъж, ще се създаде напрежение.

„Ако идват ритмично, ще имам възможност да ги обработваме в инфекциозно и да ги насочваме след това към вътрешното отделение, което ще има 25 легла“, обясни лекарят.

Той уточни, че има два санитарни възела за всички легла. Те са разделени на 2 сектора.

По думите му според изискванията всяка стая трябва да е индивидуална със самостоятелен санитарен възел, но посочи, че това са условията, с които болницата разполага.

„Персоналът е на критичния минимум. Ако държавата няма план да помогне, бързо ще се амортизираме и няма да работим качествено“, подчерта д-р Парушев.

"Ние и при нормални условия, без да има извънредно положение, се задъхваме. Ако тук се работи денонощно, под голямо напрежение, при положение, че средната възраст на персонала е около 60 години, не знам доколко и как ще издържат", допълни той.

Болницата е определена да приема леки и средно тежки случаи, на които могат само да подават кислород. Реаниматори няма.