Болницата в Бургас свързва недоносените бебета с родителите им чрез видеовръзка по телефон. Макар и малък на пръв поглед, жестът е изключително важен за преждевременно родените деца и техните семейства.

Снимка: btvnovinite.bg

В интензивния сектор на неонатологията в бургаската болница в момента се грижат за 15 недоносени бебета. Заради извънредното положение и опасността от зараза, свижданията и посещенията на родители са забранени.

По думите на началника на неонатологията в УМБАЛ-Бургас д-р Стилияна Томова в момента по-важна е безопасността на децата, отколкото контактът с родител. Затова е и въведено стриктното изолиране.

Снимка: btvnovinite.bg

„Реално се тиражира схващането, че малките деца не боледуват, нямат такива чести тежки симптоми, но всъщност, според мен, няма и много наблюдения върху заразяване на новородени, родени с ниско тегло“, подчертава медикът.

Най-малкото бебе, за което се грижат, е родено по-малко от килограм. Томова обясни, че то се родило 850 грама.

Снимка: btvnovinite.bg

В нормална обстановка, родителите могат всеки ден да прекарват време с бебетата си в специална стая - докато укрепнат и ги приберат у дома. Без достъп до тях, видеовръзката им носи доза спокойствие и сигурност.  

Томова изтъква, че докато са в кувьоз, екипът на отделението се явява родители на недоносените бебета, освен и ролята на обслужващ персонал.

Снимка: btvnovinite.bg

„Поставяйки се в ролята на родител, считаме, че за всеки един от тях би било притеснително през цялата тази изолация да не могат да имат контакт с детето си“, допълва тя.

Снимка: btvnovinite.bg

Видеосвижданията ще продължат докато посещенията в болницата отново станат позволени.