Народното събрание заседава по мерките за извънредното положение и актуализацията на бюджета. Предстои окончателно да се реши как ще се подпомогнат граждани и фирми заради икономическите последствия от кризата с коронавируса.  

Депутатите започнаха заседанието със спор с колко да си намалят заплатите.

Предложението на управляващите е те да бъдат замразени на нивото от декември 2019 г., а разликата да бъде дарена на Министерството на здравеопазването за борба с коронавируса. 

От ВМРО предложиха депутатските заплати да се индексират подобно на пенсиите. Също по време на извънредното положение възнагражденията в Народното събрание и Министерския съвет да са 50%.

ДПС подкрепя предложението на ГЕРБ и иска разликата в заплатите на депутатите, ако бъдат замразени на нивото от края на миналата година, да се насочи за борба с коронавируса.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обобщи, че към нивото на средната заплата в страната са обвързани възнагражденията на 500 души от държавното управление.

„Не е справедливо и морално да ни се вдигат автоматично на всеки 3 месеца заплатите, без да се отчита труда. Заплата се дава за труд“, обяви Нинова.

„Г-жа Нинова, когато бяхте зам.-министър, в колко борда участвахте и какви пари получавахте в тези бордове, и колко от тях отделихте за бедните български граждани“, отговори ѝ Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

От НФСБ поискаха народните представители да работят безвъзмездно 

Депутатите продължават работа с обсъждането и гласуването на актуализация мерки за подкрепа на бизнеса е безработните. За периода на извънредното положение вероятно ще спре изплащането на партийните субсидии. 

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 433 6 130 862
Света 5 540 018 45 563 347 353 2 320 384
Заразени* Нови Починали
България 2 433 6 130
Света 5 540 018 45 563 347 353
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer